hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Egy tojás mind felett

A tojáson most is látszanak a karcolások nyomai, a vevőjelöltek jól láthatóan meg akartak győződni arról, hogy valódi arannyal van dolguk.

hirdetés

A 8,2 cm magas tojást III. Sándor cár ajándékozta húsvétra szépséges feleségének, Mária Fjodorovna cárnénak 1887-ben. Az aranylábakon álló, kinyitható aranytojás egy méregdrága Vacheron Constantin-órát rejt. Az orosz ortodox egyháznak az egyik legfontosabb ünnepe a húsvét, amelyhez szorosan hozzátartozik a tojás, amit a hagyományoknak megfelelően, egymásnak ajándékoznak is.

Carl Fabergé
Carl Fabergé
III. Sándor cár 1885-ben arra kérte ékszerészét, Carl Fabergét, készítsen aranyból tojást felesége számára. Mária Fjodorovnát annyira elbűvölték a gyönyörű darabok, hogy Fabergé 1885 és 1916 között végül 50 darabot készített (és kettőt még megtervezett) III. Sándornak, majd a tragikus sorsú II. Miklósnak is. Az ötvösművesség gyöngyszemei lettek ezek a tojások, amelyek közül egyik sem hasonlított a másikra, és mindegyik rejtett valamilyen apró meglepetést.

A Vacheron Constantin-órát rejtő tojást 112 éve látta utoljára a nagyközönség, amikor 1902-ben Szentpéterváron kiállították a cári család Fabergé-gyűjteményét. A bolsevikok hatalomra kerülésük után, 1917-ben a cári műkincseket, köztük a tojást, lefoglalták. Utolsó hivatalos forrás akkor említi, amikor a szovjetek 1922-ben elhatározták, hogy a „Műkincseket traktorokért” akció keretében eladják az általuk templomokból, palotákból, gyűjteményekből összehordott értékeket, hogy pénzhez jussanak. A listán az órát rejtő tojás is szerepelt.

A sorsa innen ismeretlen, művészettörténészek úgy vélték, hogy egyszerűen beolvasztották őket anyagáért. 2011-ben azonban egy Fabergé-kutató felfedezte egy régi katalógusban az órás tojást. Kiderült, hogy egy New York-i aukción 1964-ben 2450 dollárért eladták. Nyomozók hada eredt ekkor a valójában több tízmillió dollárt érő tojás nyomába. Sikerült kinyomozniuk, hogy időközben valaki a tojást eladta egy zsibvásáron. Itt azonban elakadtak, míg egy szép napon egy férfi betoppant a Wartski aukciós házba egy fényképpel a kezében.

A cárné III. Sándorral
A cárné III. Sándorral
Elmondta, hogy nem nagyon ért a műkincsekhez, egy zsibvásáron az arany tetszett meg neki, megvette a tojást, de nem tudott túladni rajta, beolvasztani meg nem akarta, ahhoz túl sokat fizetett érte. A tojáson most is látszanak a karcolások nyomai, a vevőjelöltek jól láthatóan meg akartak győződni arról, hogy valódi arannyal van dolguk. A pénzügyi nehézségekkel küzdő tulajdonos nagyon el akarta adni az órás tojást, beírta hát a google keresőbe a tojás (Egg) és a Vacheron Constantin szavakat – és alaposan megdöbbent, amikor meglátott egy Telegraph-cikket a találatok között – mondta el Kieran McCarthy, a Wartski aukciós ház igazgatója, Fabergé-szakértő az Art Dailynek.

A cikk képet is mellékelt az eltűnt tojásról, amelyen a nevét elárulni nem akaró amerikai tulajdonos felismerte az eladhatatlan tojást. Azonnal Londonba repült, ahol felkereste Kieran McCarthyt és megmutatta neki a tojás fotóját. Az 50-ből nyolc cári tojás tűnt el a bolsevik Oroszországban. Ezek közül kettőről tudták eddig biztosan, hogy túlélte a zűrzavart: az 1889-ben készített Neszesszer Tojás (a tojásba 13 aprócska női kozmetikai szert rejtettek) és az 1888-ban készített Kerub kocsis tojással (egy kerub húzza a kocsin álló aranytojást).

Katalógusok említik a két tojást, de azt nem tudni, hol vannak. És most előkerült a harmadik, eddig hiányzó tojás. (Legutoljára 2007-ben vásároltak a Christie's aukciós házban Fabergé-tojást,18,5 millió dollárért kelt el, és csak azért volt ilyen „olcsó”, mert nem a cári család számára készült.) A tojást a nagyközönség Londonban Wartski termében láthatja mindössze négy napig, április 14 és 18-a között.

Karosszékben
Miként A hűséges testőr gazdát váltott című posztban írtam, Fabergé „portrékat” is készített, habár nagyon keveset. Így készült el Maria Fjodorovna személyi testőrének, a kozák Pusztyinnyikovnak a kőportréja. A szobrocskák már saját korukban sem voltak olcsók, Miklós darabonként 2300 rubelt fizetett értük, jóval többet, mint bármi más, Fabergé által készített szobrocskáért. A testőrszoborról még a Fabergé-család is úgy tudta, hogy eltűnt, nemrégiben azonban előkerült.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés