hirdetés
hirdetés

DSX

Egy futballpálya hosszúságú műholdat lőttek az űrbe

Ekkora, legénység nélküli mesterséges objektumot még nem bocsátottak fel a kozmoszba.

hirdetés

Egy futballpályáéval nagyjából egyező hosszúságú szatellittel a hátán vágott neki az űrnek a SpaceX egyik Falcon Heavy rakétája. A műveletre június 25-én került sor.

Elon Musk csak, mint a valaha lezajlott leghúzósabb rakétakilövésként jellemezte a manővert. A SpaceX az általa űrbe szállított 24 kísérleti műholdat 4 különböző keringési pályára állította rá. Ezek közül az amerikai légierő kutatólaboratóriumának (AFRL) DSX nevű építménye a legnagyobb.

DSX (Koncepciórajz ; Forrás: NASA)

A DSX a Van Allen sugárzási övekben uralkodó környezeti feltételeket és ezeknek az űrhajók komponenseire gyakorolt hatását fogja tanulmányozni.

James McCollough, a DSX kutatásának vezetője így fogalmazott:

„Ez egy olyan régió, amelyben a nagyon alacsony frekvenciájú (VLF) rádióhullámok az úrhajókra erősen veszélyes elektronokkal kölcsönhatásba lépnek. A DSX egyik különösen izgalmas tulajdonsága, hogy teljesen új módon tudja aktívan kibocsátott VLF jelekkel tanulmányozni e jelek hatását az elektronpolulációra. Mindez lehetővé fogja tenni a sugárzási környezetet szabályozó egyik kulcsfontosságú folyamat mélyrehatóbb megértését.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Kirtland Air Force Base)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés