hirdetés
hirdetés

Emberi szenzortérkép

Egészségünk őrzői, amelyeket akár le is nyelhetünk

Alvási nehézségei vannak, volt már korábban szívproblémája, vagy csak szeretné nyomon követni edzettségi szintjét? A világ meditechfejlesztői tetőtől talpig ellátnak minket szenzorokkal! Korunk digitális eszközeivel nyomon követhetjük a testünk működését, és egyre nagyobb segítséget nyújtanak a személyre szabott orvoslás megvalósulásában. 10 hordozható egészségügyi eszközt gyűjtöttünk össze.

hirdetés

1. Egy gyűrű mind felett

Az Oura egy viselhető wellness-számítógép, amely egy futurisztikus, de elegáns gyűrűben van elhelyezve. Ez a finn találmány évek óta tartó kutatás és technológiai innováció eredménye. A gyűrű az ujjak artériáján keresztül, az alvás és az ébrenlét során számos fiziológiai mérést végez, és nemcsak tájékoztatja viselőjét egy applikáción keresztül, de elemzi is az eredményeket, és javaslatokat is tesz. A gyűrűn titán- és szénszál bevonat van, nem allergén, karcálló, 100 méter mélységig vízálló, gyorsan, vezeték nélkül feltölthető, és egy töltéssel akár 7 napig üzemel. A gyűrű rendelkezik testhőmérséklet-mérővel, infravörös optikai LED-érzékelővel – ennek segítségével végez méréseket az ujjak artériáján keresztül –, ezenfelül a 3D-gyorsulásmérő és giroszkóp lehetővé teszi a gyűrűt viselő mozgásának, aktivitásának mérését is. Ez a három szenzor pontosan meg tudja mutatni a pulzusszámot, annak váltakozását, figyeli a légzést, méri a különböző tevékenységek sebességét, idejét, a testhőt, rögzíti az alvási adatokat, beleértve a különböző alvási fázisokat és az ébredési időket, megmutatja, mikor a legfittebb a testünk és az elménk. Összesen 6 hét adatmennyiség tárolható a memóriában. Rendkívül könnyű, 4-6 gramm a súlya, 8-féle méretben kapható, és ingyenes mobilapplikáció van hozzá. 

Ár: 315 $, de a gyémántváltozat is csak 1049 $.

https://ouraring.com

2. Allergy Amulette 

Gondolta volna, hogy az allergiás halálesetek több mint fele éttermi étkezés után következik be Amerikában? Az allergiás reakciót kiváltó ételek jelzésére képes medál fejlesztői ezen a statisztikai adaton akartak változtatni, amikor az allergéneket jelző digitális ékszert megalkották. Az amulett három részből áll, az egyszer használatos tesztcsíkokból, a reagenst tartalmazó technikai eszközből és az ezzel összekapcsolható digitális medálból, amely végül kijelzi az allergén jelenlétét. Természetesen az eszközhöz tartozik mobilapplikáció is, ahol tárolni lehet az adatokat, de amelyen keresztül akár mentőt is lehet hívni. 

Az eszköz a kilenc leggyakoribb élelmiszer-allergén (földimogyoró, diófélék, hal, kagyló, búza, tojás, tej, szója és glutén) kimutatására képes. A technológia a molekuláris lenyomatot tartalmazó polimerek (MIP) új alkalmazásán alapul. Ezek olyan fejlett biológiai anyagok, amelyekben a szintetikus üregek a célmolekulákhoz kötődnek, méretükben, formájukban és más molekuláris tulajdonságaikban egyaránt illeszkednek, és így ismerik fel az adott allergén specifikus kémiai összetevőit – egy perc alatt leoldódik a tesztcsíkról az étel összetevője. A kémiai kötés és az elektromos reakció jelet küld a leolvasónak, amely egyszerű igen/nem választ ad, jelezve, hogy az allergén molekula jelen van-e az ételben.

Ár: 240 $.

http://www.allergyamulet.com/

3. Babaprojekt karkötővel

Egy nő két dologért tenne meg bármit: hogy várandós legyen, illetve hogy ne legyen az. A svájci innováció ebben a két dologban könnyíti meg a nők dolgát. Az Ava karkötő példátlan módszert alkalmaz a női ciklus követésére: képes észlelni az első jelét a termékeny időszaknak, és megerősíteni, amikor az véget ér. Alvás közben a karkötő érzékelői adatokat gyűjtenek a legfontosabb fiziológiai paraméterekről, egy algoritmus ezután megállapítja a termékeny ablakot azáltal, hogy érzékeli a fiziológiai stresszszintet, a változásokat (hőmérséklet, pulzus, légzés, szívfrekvencia, perfúzió, mozgás, alvásminőség), illetve azt is, amikor a test teljes nyugalmi állapotban van. Ahhoz, hogy a mért paraméterek stabilizálódjanak, és az Ava pontosan tudja ezeket értelmezni, legalább 4 órára van szükség. Az eszköz szakértői hangsúlyozzák, hogy az Ava nem fogamzásgátló módszer, kifejezetten a termékeny időszak pontos jelzésére, tehát a teherbeesés megkönnyítésére fejlesztették ki. 

Ár: 299 €.

https://www.avawomen.com/ 

4. Lenyelhető szenzor

A Proteus Discover lenyelhető érzékelő gyakorlatilag egy digitális pirula, amely figyelmezteti a krónikus betegeket, ha be kell venniük a gyógyszerüket. Az eszközhöz tartozik még egy hasfalra helyezhető tapasz, amelyen keresztül a kapszulában lenyelt kis érzékelőegység kommunikál, valamint egy mobilapplikáció, amely felületen a kezelőorvos, gondozó vagy hozzátartozó is tájékoztatást szerezhet a betege gyógyszerfegyelméről, aktivitásáról és fiziológiás állapotáról. Optimalizált terápiát tesz lehetővé az orvosok számára, hiszen olyan objektív adatokhoz férhetnek hozzá (mozgás, aktivitás, szívritmus, vérnyomás, glükózszint stb.), amelyek lehetővé teszik számukra, hogy döntsenek a kezelés módosításáról. Amikor a páciens elfelejti bevenni a gyógyszerét, a mobilján keresztül érkezik egy figyelmeztetés: „Nem kaptunk adatokat az ön 8 órás gyógyszeradagjáról!”, és máris pótolhatja azt. A Proteus amerikai fejlesztő cég szerint a betegek 30-50%-a – ez hazánkban is hasonló arány – nem szedi pontosan a gyógyszereit, ami különösen a rákgyógyításban érzékeny terület. A Minnesota Egyetem Egészségügyi Onkológiai Szolgálatánál már használják a digitális pirulát, és nagyon jó tapasztalatokról számolnak be a betegek, az ápolók és az orvosok is. 

https://www.proteus.com

5. Equivital LifeMonitor

A LifeMonitor három elemből, egy szenzorokkal felszerelt érzékelő övből, egy elektronikus modulból és az elmaradhatatlan applikációból áll. A mellkas köré felvehető övbe vannak beágyazva azok a szenzorok, amelyek mérik az EKG-t, a véroxigénszintet, a hőmérsékletet, a légzésfunkciókat, a különböző mozgást. A LifeMonitorhoz különböző Equivital-szoftverek tartoznak, amelyek valós időben és visszamenőleg is megmutatják az életfunkcióink alapján rögzített adatokat. Az Equivital kifejezetten ráment arra, hogy akár extrém körülmények között is tudjon pontos adatokat mérni, humán fiziológiai megfigyeléseket tenni, így a NASA-val, extrém sportolókkal és katonákkal dolgozott együtt. 

Ár: 1575 €.

http://www.equivital.com

6. Klinikai mérések a csuklón 

Ránézésre a Loop nem különbözik bármilyen okoskarkötőtől. Viszont a lépésszámláláson túl folyamatosan, nagy pontossággal gyűjti a szív- és érrendszeri és légzési adatokat. Ezt úgy csinálja, hogy elektromágneses hullámokat bocsát ki a bőrre, ezután megméri a fényfrekvenciák visszaverődésének az idejét, így határozza meg a vérben lévő specifikus molekulák koncentrációját. Az adatokat egy analitikai platformra küldi, amely képes meghatározni a beteg állapotromlásának korai jeleit. A Loop elsősorban a kritikus állapotú és krónikus betegeknek készült, és a Spry Health validációs tanulmányából kiderül, hogy ugyanolyan hatékony és pontos, mint a klinikai vizsgálatok.  

Ár: 2019 nyarától várható. 

spryhealth.com

7. Agyhullám-leolvasó fejhallgató 

A MindWave Mobile 2 EEG fejhallgató az EEG-bioszenzor-technológia kutatásainak csúcspontja. Méri az agy EEG-teljesítményét a különböző spektrumokon (alfa-hullámok, béta-hullámok, figyelem- és meditációérzékelés). A készülék egy fejhallgatóból és érzékelőkarból áll, és számos alkalmazást érhetünk el akár iOS-ra vagy Androidra attól függően, hogy játszani akarunk vagy relaxálni, esetleg tanulni – válogathatunk agyhullámjátékok, stresszkezelés, wellness-, oktatási és idegtudományi alkalmazások közül. 

Ár: 99,99 $.

https://store.neurosky.com/

8. Gluténteszter a zsebben

Nima, ez a kis eszköz egy hordozható gluténlabor, amelybe elég egy kis ételt helyezni a teszterkapszulán keresztül, és máris jelzi, ha csak 200 ppm-nél több glutén is van az ételünkben. A Nima kémikusai kifejezetten a glutén kimutatására fejlesztettek egy pár antitestet, mert bár a piacon léteznek már ilyenek, de egyik sem felelt meg a Nimához szükséges érzékenységi követelményeknek. A szerkezethez tartozik egy kapszula, amely tartalmaz egy antitestekkel feltöltött tesztcsíkot, erre kell ráhelyezni az ételt, majd ezt betenni a kapszulába, ahol egy kis motor leőrli az ételt, hogy minél kisebb részecskék tudjanak keveredni a pufferoldattal. Ha a keresett fehérje jelen van a vizsgált élelmiszerben, az antitestek a fehérjéhez kötődnek, és jelváltozást idéznek elő a csíkon, amit a Nima elektromos és feldolgozó algoritmusa érzékel. 

Ár: 289 $.

https://nimasensor.com

9. Telerehabilitáció

Lengyel fejlesztőknek köszönhetően az Orthyóval a fizioterápia belépett a 21. századba. Testen viselhető érzékelővel nyomon lehet követni a terápiás mozgást, a gyógytorna gyakorlatainak helyes elvégzését, és a terapeuták ellenőrizhetik, hogy a páciensek elvégzik-e, illetve helyesen végzik-e el az előírt gyakorlatokat. Az ultrapontos Orthyót felhelyezve a beteg testrészre, és az alkalmazáson keresztül a betegprofilt létrehozva már a diagnózisnál is segít az eszköz, érzékelői nagy pontossággal elvégzik a szükséges méréseket. A terápia megkezdésekor a szenzort az érintett testrészekre helyezve kell elvégezni a gyógytornagyakorlatokat, amit az Orthyo rögzít, és segít a betegnek később máshol elvégezni helyesen a feladatokat. Ennek az adatait folyamatosan rögzíti a rendszer, és a kezelőorvos, gyógytornász jelentést kap róla, ellenőrizni tudja a páciense teljesítményét, az elvégzett gyakorlatok pontosságát, és az alkalmazáson keresztül kapcsolatba is léphet a beteggel, de akár más szakemberekkel is konzultálhat.

http://orthyo.com/

10. Névjegykártya méretű EKG 

Jó lenne, ha minden 45 év feletti tárcájában egy WIWE lakossági, névjegykártya méretű EKG-mérő készülék (EKG, stroke, hirtelen szívhalál rizikóbecslése, véroxigén-, pulzusmérés). A magyar fejlesztésű WIWE a 12 elvezetéses EKG-csatornájával egyenértékű mérést végez 60 másodperc alatt, majd az applikáció megjeleníti az EKG-görbét, felismeri a pitvari fibrillációt, a kamrai heterogenitás kóros mértékét, ami a hirtelen szívhalál okozója, és figyelmeztet az eltérésekre. A névjegykártya méretű kardiológiai laborra csak ráhelyezzük két ujjunkat, és egy perc alatt kimutatja az eredményeket: a EKG-paramétereket, a ritmuszavart, elvégzi a stroke és hirtelen szívmegállás kockázatbecslését, és méri a véroxigénszintet. 

Ár: 289 € (87 990 HUF).

https://shop.mywiwe.com/hu/

(A cikk eredetileg a GyártásTrend magazin január-februári lapszámában jelent meg.)

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés