hirdetés
hirdetés

Additív gyártás

Csaknem golyóálló struktúrájú műanyag

Houstoni tudósok nagyobb méretekben, plasztikból rekonstruáltak egy korábban szén nanocsövekből megálmodott anyagstruktúrát, és az így létrehozott architektúra szívósnak bizonyult.

hirdetés

A houstoni Rice Egyetem 12 tudósa műanyagból, 3D-nyomtatással hozott létre egy csaknem golyóálló anyagot. Az új plasztik felépítését egy korábban szén nanocsövekből megálmodott, de soha meg nem valósított, és angolul „tubulane-nek” elnevezett anyagszerkezet ihlette.

Ezt a teoretikus, mikroszkopikus struktúrát tulajdonképpen egymást keresztező szén nanocsövek alkották. A szakemberek most additív gyártással előállítható méretűvé nagyították, és műanyagból meg is valósították az anyagszerkezetet. Amikor egy kilométerenként 5,8 másodperccel suhanó lövedéket beléjük eresztettek, kiderült, hogy az ilyen architektúrában létrehozott plasztikkockák közel golyóállók. Az őket alkotó anyag második rétegén már nem jutott keresztül a lövedék.

A tapasztalatok azt sugallják, hogy a könnyű, ám ellenálló anyagokat igénylő iparágakban a különleges felépítésű plasztik rózsás jövő elé nézhet.

Forrás: Rice University/Jeff Fitlow

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés