hirdetés
hirdetés

Ahol az ipar és az oktatás összeér

Céges tanfolyamok és belső képzések a vállalatoknál

A közép- és felsőfokú szakképzés mellett egyre nagyobb szeletet vállal át az oktatásból a vállalati szektor. Ennek oka részben az ipari fejlődés dinamikája, másrészt a képzőhelyeken nem minden esetben nyílik lehetőség elmélyülni egy-egy speciális témában. Az ilyen réseket tömik be a cégek által szervezett oktatások, valamint a nagyvállalatok által tartott belső képzések.

hirdetés

A szakképző intézmények, valamint az egyetemek képzéskínálata alapvetően univerzális, szerteágazó, általános tudást ad a tanulóknak és hallgatóknak. A szakiránytól függően persze lehetőség van egy-egy területre koncentrálni, ám a képzésakkreditációs folyamat, valamint az intézményi keretek nem teszik lehetővé a tananyag és a taneszközök olyan gyors változtatását és fejlesztését, mint az az iparban lehetséges. Épp ezért olyan képzésekre is szükség van, amelyeket nem képzőhelyek, hanem a tudás forrásául szolgáló vállalatok vagy a munkaerőt alkalmazó cégek szerveznek – ezek ugyanis lehetőséget nyújtanak a legújabb technológiák és eszközök megismerésére, illetve egy részük kimondottan folyamatokra, bizonyos műveletek végrehajtási módjára fókuszál.

Külső és belső képzések

A cégek a dolgozók képzése céljából szervezhetnek saját belső tanfolyamokat is – ezeknek többnyire a cégen belüli folyamatok megértése, az alkalmazott rendszerek üzemeltetésének bemutatása, valamint a munkavállalók személyes és folyamatos szakmai képzése lehet a célja. Az ilyen képzések a vállalat telephelyén zajlanak – esetenként valódi termelési körülmények között.

A külső cég által szervezett oktatások ezzel ellentétben egy másik cég által kidolgozott oktatási tematikára épülnek. Itt megkülönböztethetjük a nyitott és a zárt képzéseket – az előbbieken akár több cég alkalmazottai együtt vehetnek részt, míg a zárt képzéseken csak egy adott vállalat munkatársai vannak jelen. Amennyiben a képzés során használt eszközök megkövetelik, az oktatást megrendezhetik a képző cégnél is, de sok esetben kihelyezett képzéseket rendelnek a nagyvállalatok a dolgozóik számára.

A svéd SKF számára fontos a megfelelő képzések biztosítása a partnercégek számára
A svéd SKF számára fontos a megfelelő képzések biztosítása a partnercégek számára

A tematikát tekintve a képzések túlnyomórészt az általános ismeretek mellett a termékekre vagy termékkörökre fókuszálnak, így olyan gyakorlati ismereteket adnak át, amelyekre a formalizált (iskolai) keretek között nem kerül sor. Emellett speciális, kimondottan a vevő igényeire szabott képzésekkel is találkozhatunk.

Nem az oktatás a fő profil, de mindenképpen fontos

„Immár 25 éve tartunk képzéseket, tehát igen komoly tapasztalattal rendelkezünk e téren. Mivel az általunk forgalmazott termékeket mi ismerjük a legjobban, kézenfekvő, hogy mi tartsunk oktatásokat is azokról a felhasználóknak. Az SKF számára pedig nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is fontos a megfelelő képzések biztosítása a partnerek számára” – így foglalta össze Budinszki József, az SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt. szervizigazgatója az SKF Akadémia tevékenységének lényegét.

A nagy múltú svéd vállalat a folyamatos fejlesztések mellett nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy vevőit naprakész tudással és megfelelő ismeretekkel lássa el. A magyarországi SKF Akadémia moduláris rendszerű képzéskínálatával a kezdő, belépő szintű oktatások mellett magas szintű szakmai tanfolyamokat is kínál. Így többszintű ismereteket szerezhetnek a résztvevők számos, a csapágyak szereléséhez, karbantartásához és beállításához kapcsolódó területen. Budinszki József kiemelte, hogy Magyarországon különösen nagy igény mutatkozik a szerszámgépek rezgésdiagnosztikájával foglalkozó képzések iránt, de az alapképzéseken is évente több száz résztvevőt fogadnak. „Az általunk szervezett, kimondottan a megrendelő vállalatok igényei szerint felépített képzések mellett részt veszünk a felsőoktatási intézmények munkájában is. Igyekszünk megosztani a tudásunkat, így hasznosítva szakembereink ismereteit. Nem dedikált oktatókkal dolgozunk, hanem a vállalat mérnökei saját szakterületüknek megfelelő képzésekben vesznek részt – tehát olyan tudást adnak át, amelyet ők is nap mint nap használnak és folyamatosan fejlesztenek” – tette hozzá.

Oktatás mint egyedi szolgáltatás

Hasonlóan fontos szerepet játszik a tudásmegosztás és a partneri bizalom megőrzésében az oktatás az SMC Hungary Kft. számára is. Szabó Péter oktatási vezető hangsúlyozta, hogy pont ezért minden képzésüket a vállalatok igényei szerint építik fel, tehát az SMC számára az oktatás egyfajta egyedi szolgáltatás, és nem egy külön üzleti lehetőségként tekintenek rá. „Az oktatási tematikánk részét képezik az általános alapismeretek, de a felhasználói igényeknek megfelelően tartunk speciális tanfolyamokat is az ipari automatizálás témakörében, illetve egy-egy új termék vagy termékcsoport kapcsán. Számunkra a képzés elsősorban a már meglévő partnereinknek szól, nem szervezünk nyílt képzéseket, azonban nagy hangsúlyt fektetünk a közép- és felsőfokú oktatási intézmények támogatására. Rendszeresen tartunk előadásokat, lehetőség szerint eszközöket biztosítunk az iskoláknak, illetve tudásanyagokat, oktatási segédanyagot kínálunk nekik” – mondta el az SMC oktatásairól Szabó Péter.

A belső oktatások egy jelentős részét a minőségbiztosító képzések jelentik
A belső oktatások egy jelentős részét a minőségbiztosító képzések jelentik

A képzések az SMC-nél tehát az egyedi szolgáltatások részét képezik, így a workshopoktól kezdve a három-négy napos képzésekig sokféle megoldást kínálnak az ügyfeleiknek. A témákat tekintve az általános pneumatikaoktatásokon túl a diagnosztikai karbantartással, a terepibusz-rendszerekkel, a biztonságtechnikával, valamint a speciális automatizálási elemekkel kapcsolatos tanfolyamok is elérhetők. Ezek pedig szabadon bővíthetők és formálhatók az ügyfél igényei szerint. Hasonlóan, lehetőség van újonnan beszerzett technológiákhoz, termékekhez kapcsolódó oktatások, konzultációk kérésére is.

Újdonság, hogy 2019 szeptemberétől a magyar piacon is elérhetővé válik az SMC e-learning-programja, amely a felsorolt képzések tudásanyagának egy részét tartalmazza. A korszerű oktatási megoldásból nemcsak a vállalati ügyfelek profitálhatnak: az iskolák, szakképzők és egyetemek számára is elérhető lesz a csomag, így a formalizált képzési rendszerbe is jól beilleszthetővé válnak a korszerű ipari automatizálási ismeretek.

A képzés mint lehetőség

Az egyre duzzadó probléma a munkaerőhiány és a munkaerő megtartása körül ráirányította a figyelmet arra, hogy a szervezett képzések és az előrelépési lehetőség segíthet megoldani a helyzetet. Ma már a dolgozók számára nemcsak a juttatási csomag, hanem a fizetésen túl kínált képzési lehetőségek is befolyásolják a választást.

Azáltal, hogy a dolgozók lehetőséget kapnak az önfejlesztésre, és tovább képezhetik magukat, belső motivációt nyerhetnek, ami a munkájukra is jó hatással van. A képzések tehát nemcsak azt a célt szolgálják, hogy a munkavállalók beletanuljanak egy munkakörbe: sokkal inkább arról van szó, hogy fejlődhessenek, és részt vehessenek a folyamatok fejlesztésében. Ez pedig külső és belső oktatásokkal egyaránt támogatható.

A szervezett tanfolyamok mellett olyan oktatási megoldások is támogatják a vállalatokat, mint amilyeneket az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. kínál: „cégünk az üzembe helyezésen túl vállalja a vevőink munkatársainak oktatását mind elméleti (kezelés, programozás), mind gyakorlati (gépbeállítás) szinten. Az oktatás révén a gépkezelők tényleges felhasználói tudást szereznek, ezeket konkrét feladatok bemutatása során sajátítják el. Emellett eseti vagy rendszeres továbbképzéseket is biztosítunk igény esetén a még hatékonyabb munkavégzés érdekében. A saját oktatásokon túl a partnereinkkel közösen egyéb tanfolyamokat is szervezünk, például a szerszámgépbemérő rendszerek használatának gyakorlati oktatását” – mondta el Incze Csaba, az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezetője ezekről a képzési lehetőségekről.

Képzés a munkahelyen: új perspektívák

Mivel a megfelelően képzett munkaerő megszerzése és megtartása is igen nehéz feladattá vált az utóbbi időben, egyre több cég invesztál a dolgozók képzésébe és vállalati oktatások szervezésébe. A belső képzések célja, hogy az újdonsült munkaerő belerázódjon a mindennapokba, illetve olyan készségeket sajátítson el, amelyek a mindennapi feladatainak ellátásához szükségesek.

A belső oktatások között is igen sokfélét találunk, de kimondottan nagy szeletet jelentenek a minőségügyi, a biztonsági és az egyes szakterületi ismeretekre vonatkozó oktatások. A karbantartással vagy egy-egy gép kezelésével foglalkozó képzéseket sok esetben külső cégre, a berendezések forgalmazásával foglalkozóra bízzák a vállalatok.

Az SMC számára az oktatás egyfajta szolgáltatás
Az SMC számára az oktatás egyfajta szolgáltatás

A Schneider Electricnél a dolgozók a cégnél betöltött pozíciójuknak megfelelő soft skill képzéseken és a munkaterületüknek megfelelő szakmai oktatásokon vehetnek részt. A tehetséges kollégák a talent program keretében fejlődhetnek – ezáltal biztosítja a vállalat a saját vezetői utánpótlását. A munkatársak továbbá fakultatív és kötelező, a vállalat globális értékeivel kapcsolatos tréningeken is részt vesznek: ilyenek az etikai és jogi képzések, valamint a kiberbiztonságra fókuszáló tanfolyamok.

„A vállalatnál végzett rendszeres dolgozóielégedettség-méréseken minden alkalommal kiemelkedik a tréningek népszerűsége. Azonban ehhez nemcsak a széles képzéskínálatunk járul hozzá, hanem a tréningek megfelelő aránya is, mivel a képzési terv felállításakor figyelembe vesszük a dolgozók egyéb elfoglaltságait is. Ezzel az oktatás megtartó erővé és inspirációvá válik” – mondta Lerch Zoltán, a Schneider Electric országos HR-igazgatója a vállalat oktatási programjáról.

A képzések önmagukban tehát nem csodafegyverek, ugyanakkor a vállalatok oktatási programja lehet a kulcs a jövő szakembereinek képzéséhez és a fluktuáció csökkentéséhez. Ugyanis ezen a két területen – a képzésben és a munkaerő megtartásában – ma már igen kevés a klasszikus juttatási csomagok és hagyományos munkahelyi értékek felajánlása, a fiatalabb generáció számára a tanulás is egyre fontosabb. Ráadásul olyan világot élünk, ahol az élethosszig tartó önképzés már nemcsak lehetőség, hanem szinte elvárássá vált. A versenyben maradáshoz pedig az ipari szereplők hozzáállásának változására is szükségünk van.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés