hirdetés
hirdetés

Ki miben tudós?

Bogaras tábornok

Pierre Dejean gróf bár Napóleon tábornoka volt, igazán félelmetes hírre bogárgyűjtőként tett szert – még a harcmezőkön is gyarapította gyűjteményét.

hirdetés

Mikor 1845-ben meghalt, 24 643 bogárfaj több mint 118 ezer példányából állt lenyűgöző gyűjteménye, s ezek közül sokat harcmezőkön szedett össze. Kutatók szerint a maga idejében ez volt a legnagyobb egyetlen ember által összegyűjtött kollekció. Tudósok most felfrissítik katalógusait, vagyis egyszerűen elég csak modernizálni újabb fajokkal az általa összeállított alapot – írja a LiveScience.

Dejean, a tudós és a katona
Dejean, a tudós
Az 1780-ban született Dejean már kisfiúként elkezdett érdeklődni a rovarok és lepkefélék iránt, de végül a bogaraknál kötött ki, s ez végül életre szóló szenvedéllyé vált. Lánya szerint Dejean maga mesélte, hogy egyszer csata közben megpillantott egy ritka bogarat, megállította lovát, a bogarat a sisakjába tette, és folytatta a hadakozást. Dejean Napóleon mellett harcolt Spanyolországban, Portugáliában, Itáliában, Ausztriában, és Oroszországban is, de az ő hadizsákmányai mindenütt a bogarak voltak.

Napóleon 1815-ös bukása után Dejeant Ausztriába száműzték, ahol bővítette gyűjteményét. Miután visszatért Franciaországba, gyűjtőexpedíciókat indított és fel is vásárolt gyűjteményeket, így például Pierre André Latreille entomológusét, 1700 fajjal gyarapítva kollekcióját. Dejean négy katalógusban publikálta gyűjteményének darabjait, köztük olyanokat is, amelyeket még nem írtak le tudományosan.

A tudományos névadás terén azonban nem követte a szabályt, nem a legrégibb nevet használta, hanem a legáltalánosabban ismertet. Ez mára gyűjteményét nehezen kezelhetővé teszi, ezért Yves Bousquet és Patrice Bouchard, a kanadai National Collection of Insects, Arachnids and Nematodes kutatói most újrarendezik a gyűjteményben található fajok tudományos elnevezését is – írja a Science Daily.

Karosszékben
Nem meglepő, hogy Napóleon környezetében különféle tudósokat találunk, az egyiptomi hadjáratra rajzolókat és tudósokat is vitt magával, hogy megörökítsék az ősi Egyiptom még látható emlékeit, ebből született a többkötetes mű, a Description de l'Égypte. A kötetekben olyan emlékek is láthatók, amelyek mára eltűntek.
 
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[128370] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés