hirdetés
hirdetés

Anyagtudomány

Bioműanyag facellulózból és műpókselyemből

Finn tudósok a csomagolóiparban is felhasználható, környezetbarát műanyagot hoztak létre.

hirdetés

Mesterséges pókselyem és facellulóz összeragasztásával hoztak létre bioműanyagot a finnországi Aalto Egyetem és a VTT Technikai Kutatóközpont tudósai. Az anyag adottságait a textil- és a csomagolóiparban, illetve az egészségügyben lehetne hasznosítani.

„Nyírfa rostanyagot cellulóz-nanorostokká bontottunk le, és ezekből egy szilárd állványzatot hoztunk létre – mondta Pezhman Mohammadia, a VTT kutatója. – Mindezzel egyidejűleg a cellulózhálózatot egy puha és energiaelnyelő, öntapadó pókselyemmátrixszal is átitattuk. […] A jövőben egyéb alkalmazásokhoz kissé eltérő építőelemekkel akár ehhez hasonló, de másmilyen tulajdonságokkal rendelkező kompozitokat is előállíthatunk. Jelenleg implantátumokhoz, ütésálló tárgyakhoz és egyéb termékekhez használható, új kompozitok kialakításán dolgozunk.”

Forrás: Eeva Suorlahti

A bioműanyag egy új „anyagosztály”, amelynek ugyan a tagjai a kőolaj alapú plasztik tulajdonságait reprodukálni tudják, viszont biológiailag lebomlóak, és a hagyományos műanyagnál sokkal kisebb kárt okoznak a környezetükben. A kőolaj alapú plasztik gyakorlatilag már a Föld összes zugába befészkelte magát. A mikroműanyag-részecskék már az óceán legmélyebb tartományaiban is megjelentek, és immár a sarkvidéki jégbe is beágyazódtak. Ezért olyan sürgető egy ökológiai szempontból ártalmatlanabb verzió kifejlesztése.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[243714] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés