hirdetés
hirdetés

Hadászat

Bemutatták az USA következő lopakodó bombázóját

Az amerikai légierő vezérkari főnöke szerint az elmúlt fél évszázad csúcstechnológiája a következő ötven évben már nem lesz elegendő.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok légiereje pénteken bemutatta a Long-Range Strike Bomber (Nagy Hatótávolságú Csapásmérő Bombázó) nevű repülőgépét ábrázoló első képet.  A katonai járművet a Northrop Grumman gyártja, kialakítása pedig a több mint 20 éve szolgálatot teljesítő B-2 Spirit lopakodó bombázót juttathatja az eszünkbe.

Deborah Lee James, az amerikai légierő minisztere Orlandóban, az Air Force Association's Air Warfare Symposiumon pénteken jelentette be az új bombázó érkezését, amelyről egy grafika meg is jelent a légierő honlapján.

A B 21-es (Forrás: U.S. Air Force)

Bár a pletykák a B-3-as elnevezést rebesgették, a 21. század első amerikai lopakodó bombázója a B-21-es megjelöléssel gazdagítja majd az ország kötelékét. A járművel a pilóták felvehetik a harcot a modern fenyegetésekkel, és az USA-ból a világ bármelyik pontját elérik majd.

„Mindazok a platformok és rendszerek, amelyek az elmúlt 50 évben naggyá tettek bennünket, a következő 50 évben már nem lesznek ehhez elegendőek – mondta februárban Mark A. Welsh tábornok, a légierő vezérkari főnöke. – Sok egyéb rendszert is fejlesztenünk kell, vagy ezeket fel kell tőkésítsük, hogy az aktuális és a jövőbeli fenyegetésekkel szemben életképesek maradjanak.”

A B-21-es a pilótáktól szintén kap majd egy elnevezést, amelyet még az idei évben be fognak jelenteni.

„Ez a repülőgép képviseli a jövő pilótáit, és így az ő hangjuk is fontos ebben a folyamatban – mondta James. – A kiválasztott elnevezést beküldő pilóták [a nevet] velem együtt fogják bejelenteni az Air Force Association őszi konferenciáján.”

A repülőgép a közelmúltban lépett be a tervezési és gyártási fejlesztési szakaszba, és tisztviselők szerint a légierő tervei alapján a B-21-esek a 2020-as évek közepétől fogják megvillantani tiszteletet parancsoló képességeiket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: UPI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés