hirdetés
hirdetés

Csillagászat

Sétálhatunk a Naprendszerben

A NASA egyik űrszondája 2011-ben jelentős képanyagot készített a Vesta nevű aszteroidáról, amelynek köszönhetően látványos virtuális maketten járhatjuk körbe a Naprendszer második legnagyobb kisbolygóját.

hirdetés

Tulajdonképpen elég sok nyűggel jár, ha fizikai valójukban akarjuk meglátogatni az aszteroidákat. A NASA éppen ezért a (mostanában a Ceres körül sertepertélő) Dawn-űrszonda 2011-es felvételeiből megalkotta számunkra a Vesta nevű kisbolygó digitális mását.

Az űrügynökség jóvoltából két- és háromdimenzióban is feltérképezhetjük az égitestet, és viszonylag nagy felbontásban ráközelíthetünk a szikladarab nevezetességeire. Külön érdekességként számos további információt (pl. vasszint) is megjeleníthetünk a Vesta felszínén, illetve valós színeiben is szemügyre vehetjük a kisbolygót. A helyi attrakciókra rákattintva egyebek mellett megkapjuk az objektumok pontos elhelyezkedését, és megtudhatjuk az elnevezésük eredetét is. A lapított gömbszerű képződmény felszínén távolságokat és magasságot is mérhetünk, de akár egyes helyeken a Nap beesési szögének változásáról is tájékozódhatunk.

Talán a legérdekesebb dolog mégis az, hogy 3D-ben is felderíthetjük az aszteroidát, amit a WASD gombok használatának lehetősége talán még jobban megkönnyít. A térbeli megjelenítésből fakadó további, igencsak izgalmas lehetőség, hogy egy 3D-printer birtokában (két félteke formájában) akár az egész kisbolygót kinyomtathatjuk magunknak. Az így kapott makett egy hobbicsillagász számára igencsak ötletes ajándék lehet.

Részlet a Vesta felszínéből (Fotó: NASA)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés