hirdetés
hirdetés

Robotika

Ázsiai unokaöccse született az amerikai robotkutyának

Formavilágában a Boston Dynamics híres és kicsit ijesztő mechanikus teremtményét idéző, csak annál sokkal kisebb és olcsóbb szerkezetet alkottak Hongkongban.

hirdetés

Bár a Boston Dynamics valamelyest kutyaszerű, Spot nevű robotja világszerte rengeteg techrajongót lenyűgöz, csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy akár csak egy példányt is megvásárolhassanak a modellből. A robotika ezen laposabb pénztárcájú híveit valamelyest vigasztalhatja, hogy – ha minden jól megy – a mechanikus lény kicsinyített másához hamarosan akár sokkal olcsóbban is hozzájuthatnak.

A 209 × 109 × 165 milliméteres dimenziókkal rendelkező Mini Pupper valójában egy hongkongi, MangDang nevű startup keze munkáját dicséri.

A robot előre is beprogramozható, vagy távirányítással akár valós időben is működtetni lehet. A kreatúrába integrált Raspberry Pi 4B mikroprocesszor az Ubuntu és ROS operációs rendszerekkel kompatibilis. A gépet harmadik féltől származó, külső eszközökkel is fel lehet szerelni. Ezek közé tartozhat például egy, a környezet letapogatására szolgáló LiDAR modul, vagy egy mélységérzékelő kamera, amely a különböző objektumok felismerését és nyomon követését is lehetővé teszi.

Mini Pupper (Forrás: MangDang)

A Mini Pupper a nem létező érzelmeit egy LCD-képernyőn keresztül tudja kifejezni a felhasználó felé.

A 12 szabadságfokos agilitásának köszönhetően a lépegetés, az ügetés, sőt, az ugrándozás sem esik különösebben a robot nehezére.

30 perces töltést követően a 800 milliamperórás akkumulátor 25 perces üzemidővel tudja megajándékozni a szerkezetet.

Az alkotók egy Kickstarter-kampány keretében egyelőre jelenleg is gyűjtik az anyagi támogatásokat a Mini Pupper piaci bevezetéséhez. Az érdeklődők jelenleg 589 amerikai dollár letétbe helyezésével adhatnak le előrendelést a robot komplett verziójára, ez az összeg azonban természetesen csak a gyártási szakasz elérése esetén távozik a számlájukról.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[277499] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés