hirdetés
hirdetés

Akusztika

Az utcai zaj kizárása nyitott ablak mellett

Szingapúri tudósok kidolgoztak egy technikát, amellyel a természetes légmozgás akadályoztatása nélkül lehet akár a felére csökkenteni a kültéri lárma erősségét.

hirdetés

Az utcai zaj kizárásához a legjobb megoldás általában az, ha az ablakot becsukjuk. A gond az, hogy ilyenkor a természetes szellőzés elől is eltorlaszoljuk az utat. Szingapúri tudósok létrehoztak egy rendszert, amely a kültéri ricsajt a levegőzés ellehetetlenítése nélkül is jelentősen csillapítani tudja. A találmány részei egy mikrofon, egy számítógépes vezérlő egység, és számos, az ablakrácson optimális eloszlásban telepített hangszóró.

Forrás: NTU

A lényeg, hogy a mikrofon a beérkező hangot felveszi, és a vezérlőegységhez küldi. Itt a rendszer „agya” kiszámolja, milyen hullámfrekvenciával lehet semlegesíteni a hangzavart, és a kalkuláció eredményeit elküldi a hangszóróknak. Ez utóbbi eszközök ekkor az adatok alapján megkomponált „ellenhangokat” kibocsátják magukból, és akár a felére redukálhatják a beérkező zsivaj erősségét.

Ugyan a rendszer a sporadikus hangok (petárda, autóduda stb.) ellen egyelőre fegyvertelen, például a sugárhajtású repülők fülsüketítő zúgását ideális feltételek mellett akár kellemes duruzsolássá is képes leszelídíteni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Nature)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[257249] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés