hirdetés
hirdetés

Koncepcionális városfejlesztés

Az okosvárosok pillérei

Az okosváros technológiai szempontból már nem utópia, hogy fenntartható környezetet és élhető városokat hozzunk létre, közös stratégiára és egyéni modellekre van szükség. Riportunkban arra keressük a választ, hogy milyen tengelyek mentén szerveződnek az okosváros fejlesztési projektek Magyarországon. 

hirdetés

A hatékony energiafelhasználás, az intelligens közlekedési infrastruktúra, az okosodó otthonok mellett a városi fejlesztéseknek számos olyan aspektusa van, ami a mindennapokra, a társadalom egészére hatással van. A ZRC Solutions több mint 10 éve fejleszt és implementál SmartX-, intelligens üzleti megoldásokat. Önkormányzatokkal karöltve olyan digitális városfejlesztési programok tervezésén és kivitelezésén dolgoznak, amelyek célja a fenntartható település üzemeltetés, a B2B-szektor bekapcsolása a közösség fenntarthatóbb életébe és az ott lakók életminőségének javítása.

Fejlesztés és üzemeltetés okosan

2010 óta foglalkoznak smart city projektekkel, melyek akkoriban leginkább település fejlesztés fókusszal rendelkeztek, azonban az utóbbi években a meglévő infrastruktúra elemek „okosítása” azok egységes smart keretrendszerbe illesztése is kiemelt szemponttá vált. Település üzemeltetés terén ugyan más indikátorok jellemzőek, de ezek jól illeszthetők, a kívánt üzleti modellbe. Mivel minden településen emberek élnek, avagy látogatják turistaként, így magától érthetődően a szociális jellegű szolgáltatások köre sem elhanyagolható, így alakult ki egy hármas tengely, amely jellemzően a ZRC Solutions projektjeit jellemzik, meghatározzák.

„Olyan bevételnövelő aspektust igyekszünk megteremteni a SmartX projektjeinkben, amely az adott településnek városfejlesztési-üzemeltetési szempontból eddig nem megnyitott, új bevételi forrásokat generál. Új területekről, amelyek egyébként szinergikusak az adott település közép és hosszú távú fejlesztési stratégiájával, legyen szó turizmusról, ipari parkokról, közlekedésről vagy az üzleti szereplőknek szóló egyéb megoldásokról.” – kezdi bemutatni a szempontjait Schönleber Zoltán, a ZRC Solutions ügyvezető igazgatója.

Schönleber Zoltán, a ZRC Solutions ügyvezető igazgatója
Schönleber Zoltán, a ZRC Solutions ügyvezető igazgatója

A világviszonylatban kisebb méretűnek számító hazai településeket is jól lehet ezen koncepcionális elv mentén fejleszteni, annak ellenére, hogy nincs hatalmas közlekedési hálózat, nincsenek óriási forgalmi dugók, ám más kihívásokra tudnak okos megoldásokat adni, főként városmenedzsment, okos (és okosított) épületek, energetika, stb területén. „Ezek, a költséghatékonyságot eredményező funkciók, adják a más(od)ik prioritás tengelyét az okosváros koncepcióknak. Nemzetközi példákból is jól látszik, hogy a pénznyelő projektek nem maradnak fenn, így Magyarországon is (minimum) cél minden esetben a nullszaldó.” – jelzi az ügyvezető a koncepciók fő szervezőelvét. A harmadik prioritás tengely a szociális aspektus, ami köré egy okosváros koncepciót tervezni kell. Ez magában foglalja – példaként, a teljesség igénye nélkül – a közbiztonságot, az egészségügyet vagy az oktatást, hogy ezek hatékonyabban, kényelmesebben igénybe vehetők legyenek.

A települések (avagy régiók) többsége számára a legjárhatóbb út az intelligenssé válás felé, ha maga a település fejlesztő a közösség bevonásával határozza meg a fenntarthatóság vízióját és az ahhoz vezető lépéseket. Mivel a városok földrajzi adottságaik, népességük, természeti erőforrásaik és sebezhető pontjaik tekintetében eltérnek egymástól, elengedhetetlen, hogy a smart city-jövőkép az egyedi igényekhez, kihívásokhoz és lehetőségekhez igazodjon. Az okos városok felé történő elmozdulás első lépése az intelligens rendszerek kialakítása, amelyek egyformán szolgálják a lakosokat és a környezetet. Elektromos hálózatok, gáz- és vízellátás, állami és magánkézben lévő közlekedési rendszerek, kereskedelmi épületek, kórházak, otthonok – ezek alkotják egy város hatékonyságának, élhetőségének és fenntarthatóságának gerincét. Ezen kritikus fontosságú városi alrendszerek (ökoszisztéma) integrációja és működtetése jelenti egy okos város sikeres megteremtésének sarokköveit.

Smart vállalkozások integrálása az okosvárosba

Egy város kisebb egységek – mint az épületek, gyártócsarnokok, közüzemi építmények – egésze és ahogy ezek az egységek részei a városnak, a város úgy része a régiónak.
„A városra több szempontból tekinthetünk, van egy élhető otthon funkciója, amelybe beletartozik az egészséges környezet, a magas szintű közbiztonság, a jól működő közlekedés.
Van egy gazdasági funkciója, megjelenik, mint munkahely, ide kapcsolódik a logisztika, az ipar 4.0.
A város megjelenik a koncepciókban közösségi térként, ilyen például a turizmus. Minden szegmensre van okosmegoldás, ezeket kell tudni jól integrálni egy sikeres megoldáshoz.” – sorolja Schönleber azokat az egységeket, amelyek felépítenek egy várost.

A városokban, azok környékén működő vállalkozások szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy lehet hatékonyabb a működésük azáltal, ha integrálódnak egy okosváros működésébe. „A koncepcionális gondolkodásból a városokban lévő vállalatokat nem lehet kihagyni, mert bár minden vállalatnak megvan a saját protokoll szerinti működési rendszere – legyen szó gyártásról, logisztikáról vagy HR-ről –, de ahhoz, hogy sikeres szereplő legyen adott régióban, hogy a város vezető testülete is partnerként gondoljon rá, szükséges ezeknek a cégeknek a bevonása a smart city fejlesztési elképzelésekbe.” – figyelmeztet a szakértő.

Egy okosvárosban lehet tudni, mikor jön a busz, lehet dinamikusan irányítani a jelzőlámpákat, hogy csökkentsük a dugókat és tudni, hol van üres parkolóhely. Az utcai lámpák szenzorai érzékelni képesek, a fény és mozgásviszonyokat, de akár azt is, hogy baleset miatt a tűzoltót kell hívni, vagy éppen valós idejű adatokat szolgáltatnak a levegő minőségéről. Az okosváros a városi élet minden elemét képes integrálni egy közös platformba, amely összeköti a városokat, a vállalkozásokat és a közigazgatást, megteremtve a képességet a kommunikációra és együttműködésre.

2015-ben a kormányzat maga is úgy gondolta, hogy kell egy országos szintű stratégiaalkotás az okosvárosok kérdésében, így elkezdtek azon gondolkodni, s dolgozni, hogy miként és hogyan lehet ezt a keretrendszert megalkotni. A Digitális Nemzetfejlesztési Program, majd Digitális Jólét Program is ezt hivatottak szolgálni. A ZRC Solutions a smart city vonalnak lett az egyik szakmai szakértője, koncepcionális beszállítója, így például a Belügyminisztérium kezdeményezése alapján elkészítette, koordinálta a Monor okosváros részletes megvalósíthatósági tervét, valamint Veszprém – Európa Kulturális Fővárosa pályázatának az okosvárosra vonatkozó koncepcióját is megtervezte.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az ehhez kapcsolódó globális és európai uniós célok elérése leghatékonyabban a nagyvárosokból indulva tud megvalósulni, ahol a leginkább jellemző a szennyezés.
Természetesen piaci szempontból is alkalmasabb terep egy nagyváros a vállalatok számára. Ha egy nagy városban sikerül ilyen változást elérni, az hatásában jelentősebb, mintha egy kisebb közösségben történik valami, viszont a gondolkodásmód bárhova átültethető, így teremtve meg a fenntartható fejlődés és a költséghatékony üzemeltetés szinergiáját. Eddig az okosváros egyet jelentett a nagyvárossal, mint Barcelona, vagy Amszterdam, de a kisvárosok is kezdenek felzárkózni. Európában a legnagyobb számban az Egyesült Királyságban, Spanyol-, Észt- és Finnországban vannak okosvárosok.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés