hirdetés
hirdetés

Technológia

Az érzékelő tetoválásoktól az ujjbegytelefonig

Számos olyan viselhető eszköz van, amely nem az egészségünk védelmében jött létre, hanem hadi vagy ipari fejlesztés során. Ezek hatékonyabbá és kényelmesebbé tehetik az életünket, bizonyos esetekben az egészségünk megőrzésében is segíthetnek. Lássuk, 2016-ra milyen viselhető eszközök lesznek elérhetőek. 

hirdetés

Korunk stresszfaktorjait összegyűjteni is fárasztó, olyan sok van belőlük. Nem csoda, hogy egyre több techcég próbál olyan eszközöket fejleszteni, amelyek minőségibb, nyugodtabb életmódot tesznek lehetővé. Ilyen eszköz az a hétköznapi fülhallgatónak látszó tárgy is, amelyet a myBrain Technology fejlesztett, hogy segítse a viselőjét relaxált állapotba kerülni. A MeloMind fejhallgatója képes az agyi EEG-jeleken keresztül megfigyelni az agy aktivitását, a hozzá tartozó okostelefon-applikáció értelmezi ezeket a jeleket, és olyan zenét játszik le a különböző relaxációs zenei stílusokból, amely segít a viselőjét lecsillapítani a stresszes pillanatokban. Az ergonomikus füles és a hozzá tartozó alkalmazás felhasználóbarát, a kábel textilborítást kapott, így biztosítva jobb jelminőséget és komfortosabb viseletet. 

Ujjban a hang

Maradva a hallásnál, az Innomdle Lab kifejlesztett egy óraszíjat, amely a hagyományos órákat okossá, az okosórákat még okosabbá teszi. Ez a karóra alá illeszthető szíj rezeg, ha üzenet érkezik, vagy más aktivitás történik a telefonon, ezenfelül lépés- és kalóriaszámlálóval, távolság- és pulzusmérővel van ellátva. De nem ezektől a már-már hétköznapinak számító képességektől különleges, hanem attól, hogy viselője képes a saját ujjbegyén keresztül meghallgatni a telefonhívásait, hangüzeneteit.

A TipTalk szíj
A TipTalk szíj

A TipTalk vibrálásokat generál a szíjon, amelyeket továbbít a csuklón és a kézen keresztül, amíg az el nem éri az ujjbegyeket. A hordozó szimplán hozzányomja az ujjbegyét ugyanazon a kézen a füléhez, így hallja a hangot. A diszkréció és a hallhatóság is optimális, ugyanis a nagy zajban is kiválóan lehet hallani a vonalban lévőt, valamint a rezgés és az ujj fülhöz érintése teljesen észrevétlen maradhat a hívott fél környezete számára. Megtakarítja használójának azt a folyamatot, hogy ki kelljen vennie a telefont a táskájából, a fülesén kelljen matatnia, vagy az óráját a füléhez tartania. A TipTalkon keresztül végzett hívás esetében biztosított, hogy senki nem hallgatja le a beszélgetést. Az eszköz kialakítása a karóra szíjához hasonlít, így akár analóg vagy okosórákra is felcsatolható, továbbá szinkronizálható az okostelefonokkal, lehetővé téve ezzel a szöveg beszéddé alakítását, vagyis a Text-to-Speech (TTS) funkciót. Maga a modul kisméretű, könnyen elrejthető. Kompatibilitás tekintetében a TipTalk fejlesztése a piacra dobásig zajlik, azt szeretnék elérni a fejlesztők, hogy minden okosórához csatlakoztatható legyen, illetve az iOS- és Android-rendszeren is fusson. Várhatóan 2016 végén kerül piacra, 100 $ alatti áron.

Tetoválás a művészeten túl

A Google hasonló fejlesztésénél már az ujjunkra sincs szükség, hogy telefonáljunk. Egyik szabadalmukat, egy elektronikus bőrtetoválást az okostelefonokon lévő alkalmazás működteti, mellékesen hazugságvizsgálatra is lehet használni. A tetoválás nem örök életű, egy eltávolítható, bőrhöz tapadó platformon helyezték el, amelynek alapvető feladata, hogy lehetőséget biztosítson a viselője számára, hogy mobilját a zsebében tartsa. Az eszköz ugyanis kommunikál a telefonnal, és továbbítja a beszélgetést a hívott fél felé anélkül, hogy annak bármit is tennie kéne. A Google szabadalmi kérelme azt sugallja, hogy ez jól használható biztonsági embereknél, vagy olyan munkatársak között, ahol számít a maximális diszkréció. A tetoválásnak van egy sötét oldala is: a szabadalmi kérelem szerint opcionálisan akár hazugságvizsgálóra is rá lehet kötni az elektronikus bőrtetoválást. A galvanikus reakcióérzékelő mérni tudja a bőr reakcióit: aki ideges, feszült és hazugságokat beszél, másfajta galvanikus bőrreakciókat ad, mint azok, akik nyugodtak, határozottak, és a valóságot állítják.

A legújabb fejlesztések szerint a techtetoválás jelentheti a hordható eszközök jövőjét. Egy texasi cég, a Caotic Studio félvezető festék és szenzorok kombinációjával szintén megkezdte ezen tetoválások fejlesztését. A techtetoválásokat úgy helyezik fel, mint az ideiglenes „varrásokat”, tehát eltávolíthatók, de képesek monitorozni számos faktort a szívveréstől a testhőmérsékleten át a lokációig. Ez túlmutat a szokásos fitneszkiegészítőkön; elég évente egyszer feltenni, és mindent vizsgál, amit egy klinika vizsgálna, majd elküldi az adatokat az orvoshoz. A biometrikus tetoválásokat lehet használni a bankrendszerben is, tekintve, hogy a pénzügyi információk a bőrhöz csatolva kevésbé eltulajdoníthatók, mint egy pénztárcából. Ez egy olyan platform, amely tulajdonképpen az embert egy élő kapcsolótáblává alakítja.

Bár a techtetoválások még fejlesztés alatt állnak, ezen alkalmazások elérése invazív beavatkozás nélkül rendkívül izgalmas és sokrétű lehetőségeket tartogat.

Okosedzés

A fitneszkarkötők után itt vannak az okospólók. Az USA-ban már 399 $-os áron kapható a Hexoskin biometrikus okospóló, amely lehetővé teszi az atlétáknak, hogy valós időben mérjék, kövessék és javítsák a teljesítményüket. A Hexoskin egy integrált szenzorokkal ellátott biometrikus póló, amely egy dedikált applikációval Bluetoothon át létesít kapcsolatot, iOS-en és Androidon is használható, és USB-kábellel tölthető. A Hexoskin méri a felhasználó szívverését, ennek változásait, ritmusát, a légzését, a belélegzett levegő mennyiségét, a lépések számát, a gyorsaságot, a távolságot, az elégetett kalóriát, de akár az alvási szokásokat is képes megfigyelni.

Hexoskin biometrikus poló
Hexoskin biometrikus poló

A póló három szenzort tartalmaz a mellkas-, derék- és hátrészen, illetve oldalsó zsebében biztonságosan lehet tárolni a felvevőegységet. Mosható, könnyű, lélegző anyagból készült, optimális bármilyen mozgásformához. Az okospóló által felvett, majd rögzített adatokat egy nyílt platformra fel lehet tölteni, elérhetővé téve így a kutatók, érdeklődők számára.

Röntgenszemek

A 2016-os CES (Consumer Electronics Show) egyik nagy érdeklődést kiváltó fejlesztése egy röntgensisak volt, amelyet ipari felhasználásra fejlesztettek ki. Az alapötlet szerint a sisak viselője belenézhet a tárgyakba, objektumokba (csövek, gépek), hogy megtudhassa, az adott gép, szerkezet hogyan működik, hol van az elakadás, a hiba. A RealSense 3D-kamerával felszerelt intelligens sisak az tárgyakról diagramokat, térképeket és rajzokat készít, felfedve a lehetséges problémás helyeket. A valóságban a technológia inkább hasonlít az AR-hez (Augmented Reality – kiterjesztett valóság), mint a röntgenhez. Nem Daqri sisakja az egyetlen ilyen képességekkel rendelkező eszköz, a Microsoft HoloLens találmánya szintén ezen elképzelés mentén jött létre.

Agyba ültetett mikrochipek

Sokszor meglepődünk rajta, amikor sci-fi-történeteket igazol a jelen valósága, holott a legtöbb kutatás-fejlesztés már évtizedek óta tart, akár a sci-fi-írók alkotói évei. Ilyen visszatérő technológia a gondolatolvasás, az agy és a számítógép közötti kommunikáció. A BCI (brain-computer interface), vagyis a közvetlen neurális csatlakozás körüli kutatás-fejlesztések 1971-ben elkezdődtek. Az Intel kutatás-fejlesztési professzorai szerint öt éven belül elkezdi a gyártását az olyan agyba ültethető mikrochipeknek, amelyek lakossági felhasználásra készülnek. Hogy az egészségügyi célokon túl mire használjuk majd ezeket az agyba ültetett chipeket, még nem tudni pontosan. Nem elképzelhetetlen azonban, hogy végül számítógépként működnek majd ezek az infokommunikációs implantátumok, és egy gondolattal lehívhatjuk a legközelebbi Google-keresésünket, amelynek a megtekintéséhez már monitorra sem lesz szükség. Az információkat pillanatok alatt tehetjük magunkévá, és akár több tucat millió könyvben szereplő adat is a tudásunkká válhat egy 64×64 milliméteres chip segítségével, amely a központi idegrendszerünk körüli folyadékban található glükózból nyeri majd az energiát.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés