hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Az eltűnt tengeralattjáró esete

A titkosítás alól feloldott dokumentumok egy valódi James Bond-történetet lepleznek le.

hirdetés

Miután a szovjet Golf II tengeralattjáró 4 megatonnányi nukleáris robbanófejjel és 70 fős legénységével 1968-ban elsüllyedt a Csendes-óceánban, a Szovjet Haditengerészet több hónapos keresés után feladta a reményt, hogy megtalálja. Az USA kormánya csak erre várt, megindította saját kutatását bevonva a keresésbe a különc milliárdost, Howard Hughes-t – ez derül ki a CIA titkosítás alól nemrégiben feloldott dokumentumaiból – írja a LiveScience.

A hidegháború szupertitkos Azori-programjának célja a tengeralattjáró felkutatása és kiemelése, vagyis a rajta lévő felszerelés, kódkönyvek és dokumentumok megkaparintása volt. Az amerikaiak nagyon hamar rátaláltak a máig ismeretlen okokból szerencsétlenül járt tengeralattjáróra az óceánban 5 kilométeres mélységben, Hawaiitól mintegy 2300 km-re északkeletre. A kiemelés azonban már nehézségekbe ütközött. A mérnökök és tudósok egy gigantikus hajót terveztek, amelynek aljáról egy csapóajtón keresztül egy hatalmas mechanikus karmot engedtek volna a mélybe, ami – elképzeléseik szerint – az óceánba merülve megragadja és kiemeli a roncsot.

Csakhogy hogyan lehet egy ilyen akciót titokban tartani a szovjetek orra előtt. Ekkor lépett színre Howard Hughes, akiről mindenki tudta, hogy imádja a mérnöki kütyüket és sok pénze van. Az volt a dolga, hogy elterelje a figyelmet a kormányakcióról. A csel bevált, természetesen a sajtó is felfigyelt az óceánon folyó kutatásokra, de mindenki úgy tudta, a Hughes Glomar Explorer (HGE) nevű hajó mélytengeri bányászati kísérleteket folytat – írja a LiveScience.

1974-ben a HGE felhozott egy darabot a tengeralattjáróból, ám amikor a karmot leengedték és az elkezdte kiemelni a roncsot, a Golf II kettétört és visszazuhant. Ráadásul egyre többen kezdték feszegetni a kormány szerepét a furcsa kutatásban. 1975-ben pedig több dobozni iratot elloptak Hughes-tól, köztük olyanokat is, amelyek a titkos akcióról szóltak.

Henry Kissinger, aki ekkor már külügyminiszter volt, de az akció kezdetekor még nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozott, az akció azonnali leállítását javasolta. Teljesen világos, hogy a szovjetek nem fogják tétlenül nézni a missziónkat. Március 28-a óta egy szovjet tengerjáró kering a célterületen és egyértelműen a helyszínt őrzi – idézi Ford elnöknek írt feljegyzését a LiveScience. Ezzel a több éven át tartó, 800 millió dollárt felemésztő Azori-program lezárult. A Golf II a mai napig a Csendes-óceán mélyén fekszik – titkaival és nukleáris robbanófejeivel együtt.

Karosszékben
A Golf II nem az egyetlen nukleáris felszereltségű hajó, amely az óceán mélyén veszélyeket rejt. Az amerikai Thresher/Permit 1963-ban 129 fős legénységével, az USS Scorpion1968-ban 99 fős legénységével süllyedt el. Az oroszok azonban vezetnek e téren a Project 627 1970-ben 52 emberrel, a Project 667A 1986-ban 6 emberrel, a Project 685 1989-ben 42 emberrel, a Kurszk 2000-ben 118 emberrel, a 627A 2003-ban süllyedt el.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés