hirdetés
hirdetés

História

Az első világháborús meccs

A rögtönzött focipályán a németek nyertek az angolok ellen 3-2-re, majd mindenki visszabújt a maga lövészárkába. 1914 karácsonya volt. A mérkőzést 100 év után újrajátsszák.

hirdetés

Karácsony estéjén, 1914-ben lövészárkaikban lapultak egymással szemben német, valamint brit, francia és belga katonák Armentières közelében. Hirtelen egy német katona egy karácsonyi dalt kezdett énekelni… Nagy-Britannia úgy tervezi, hogy újrajátsszák az 1. világháború egyik legszívbemarkolóbb pillanatát, amikor az egymással szemben álló brit és német katonák karácsony estéjén kibújtak a lövészárkaikból, kisebb ajándékot adtak egymásnak, majd elkezdtek rúgni egy valahonnan előkerült labdát.

A nyugati fronton spontán kialakult úgynevezett Karácsonyi tűzszünet totemisztikus példája volt az a focimeccs – mondta el Andrew Murrison, a 100. évfordulós megemlékezésekkel megbízott angol miniszter a Guardiannek. Persze akkor még senki nem tudta, hogy világháborúban harcol, ami évekig el fog húzódni és rengeteg embert megöl. A barátkozásban már ekkor sem nagyon vettek részt a francia és belga katonák, hiszen a belga-francia határnál lévő Armentières-t, hazájukat fenyegette és szállta meg a német hadsereg megölve addigra 400 ezer embert.

Barátkozó angol és német katonák 1914 karácsonyán
Barátkozó angol és német katonák 1914 karácsonyán

Andrew Robertshaw hadtörténész a meccs 90. évfordulóján, 2004-ben azt nyilatkozta a BBC-nek, egy évvel később ez már az angol katonákkal sem történhetett volna meg. Akkorra már túl voltak a gáztámadáson és a levegőből történő bombázásokon, amit korábban el nem tudtak volna képzeltek. A lovagiasság korának végleg leáldozott. A centenáriumi megemlékezések alkalmából – többek között – szakmai vitákat is rendeznek majd, az egyik vitaindító véleményt Lord Guthrie, egykori védelmi bizottsági vezető már meg is fogalmazta, szerinte Anglia teljesen feleslegesen bonyolódott bele a teljesen felesleges háborúba, amely szörnyű következményekkel járt, és erről nem a katonák, hanem a politikusok tehettek – mondta el a lord a Guardiannek hozzátéve azt is: végül Európa feldarabolása a Versailles-i szerződésben a háború szégyenteljes lezárása volt.

Karosszékben
Nálunk tömegesen folyt frontbarátkozás a keleti fronton 1917-ben, de az már nem a lovagiasság, hanem a katonai és politikai vezetőkkel való elégedetlenség jegyében folyt. Stencinger Norbert történész mindazonáltal arról számol be a nagyhaboru.blog.hu-n, hogy a bressanini hídfőnél 1917 karácsonyán az olasz katonák egy magyar nyelvű táblát emeltek magasba: Boldog ünnepeket. Ezen az éjszakán egyetlen puskalövés sem dördült el a harcoló felek között. Ez az 1. világháború eldöntötte Európa 20. századának történetét és számos szempontból még ma sem vagyunk túl rajta.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[122436] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés