hirdetés
hirdetés

Bemutatjuk a 2019-es Év Gyára verseny győzteseit

Az autóipar szolgálatában: Hirschler-Glas Kft.

Tavaly ősszel ötödik alkalommal hirdettük meg az Év Gyára versenyt. A mezőny igen erős volt, és bizonyos kategóriákban nagyon szoros eredmény született, esetenként holtverseny is kialakult − végül nem egyszer a helyszíni gyárlátogatás tapasztalatai segítették a zsűrit a végső döntés meghozatalában. 

hirdetés

A GyártásTrend novemberi számában elkezdtük bemutatni a 2019-es versenyünk győzteseit, kezdve az összetett győztessel, a BorsodChemmel. Ezúttal a 3 milliárd forint alatti éves nettó árbevétel kategória győzteséről, a soproni Hirschler-Glas Kft.-ről szeretnénk pár szót ejteni, miután a cég kiemelkedően jól szerepelt az Év Gyára megmérettetésen: élen végzett a Leginnovatívabb gyártó kategóriában, és shortlistre került az Ipar 4.0 kategóriában is. Bár gyárlátogatásra a járványhelyzet miatt ezúttal sem volt mód, érdemes legalább így, papíron megismerkedni a céggel.

Az autóipar szolgálatában

A 63 alkalmazottat foglalkoztató soproni Hirschler-Glas Kft. egy több mint százéves múltra visszatekintő családi vállalkozás: elődjét 1899-ben alapította a jelenlegi tulajdonos, Hirschler Judit dédnagyapja, aki eredetileg lakóházak és templomi ablakok üvegezésével, valamint képkeretezéssel foglalkozott. Hirschler Judit édesapja (az alapító unokája) 1970-ben felismerte a visszapillantó tükrök gyártásában rejlő piaci lehetőségeket, így ezen járműipari termékek gyártásával bővült a cég tevékenysége: Európában is ritkaságnak számító, Magyarországon pedig egyedülálló módon.

A 2019-ben nettó 846 millió forint árbevételt elérő kft. által gyártott termékek 93 százaléka exportra kerül: a Hirschler-Glas a világ 13 országába, 26 gyártónak szállítja termékeit, melyek 70 százalékát OEM (Original Equipment Manufacturer) vevők vásárolják. A Hirschler-Glas Kft. termelése a folyamatos fejlesztések és új technológiák bevezetésének eredményeként évről-évre növekedett. Ennek köszönhetően termékpalettájuk bővült, szélesebb spektrumot ölel fel.

A vállalat három fő innovációs törekvést tart igazán fontosnak a sikerhez. Egyik legfontosabb a fenntarthatóság, amely az energiatakarékos és környezetbarát technológiákból adódó költséghatékonyságban nyilvánul meg. Kiemelt projektként kezelik az ipar 4.0-s technológiák minél magasabb szintű alkalmazását, amely lehetővé teszi a termelési tevékenység valós idejű monitorozását, adatgyűjtését, hatékonyabb szervezését. Harmadrészt pedig a dolgozókban kialakított tulajdonosi szemlélet és az IP 4.0 rendszer segítségével gyorsan lereagált változások segítenek a termelési költségek csökkentésében, fokozva termékeik piacképességét, maximalizálva a profitot.
[KÖZCÍM] Környezetvédelmi és fenntarthatósági szemlélet

A modern technológiák bevezetése és alkalmazása mellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fenntarthatóságot, mint szemléletet a dolgozók is elsajátítsák: a keletkező technológiai hulladékot, ipari mellékterméket szelektíven gyűjtik, megfelelően kezelik, más iparágak alapanyagát szolgáltatva ezzel.

A környezetvédelmi és fenntarthatósági szemlélet hatására bekövetkezett egy gyártástechnológia-váltás, amely megszüntette a szénhidrogének légkörbe történő kibocsátását. Az ipari lágyvíz előállítása korábban ioncserélő műgyanta felhasználásával történt, amelyet fordított ozmózisos technológiára cseréltek, így a műgyanta felhasználását elhagyhatták, ezzel is csökkentve termékek karbonlábnyomát.

Üveghajlító kemencék működésének hatásfokát növelték, üzemcsarnokuk világítása LED technológiával történik. Vákuumgépeiket lecserélték, a régi olajdiffúziós vákuumtechnológiáról a turbomolekuláris szivattyúk alkalmazására váltottak. A vákuumtér redukálásával jelentősen csökkentették gyártó berendezéseik energiaigényét. Mindezek mellett 2019-ben napelemes rendszert terveztek az üzemcsarnok sík tetejére, ami a termelés jelentős villanyáram igényét fedezni tudja.

Zero Point, az első lépések

A folyamatos innovációs tevékenység mellett az ipar 4.0 teljeskörű bevezetése jelentős tényező a gyár életében. A rendszer fejlesztése és kialakítása külső informatikai cég bevonásával történt, megalkotva a 4.0 Zero Point nevű gyártástámogató IP 4.0 rendszert. A vállalat a kutatásfejlesztési projekt egyik plusz vállalásaként, pályázati forrásból fedezte a fejlesztést és a megvalósítást, melynek fő szempontja az volt, hogy egy KKV-k számára is elérhető, és az ő valós igényeikre szabott termék jelenjen meg a piacon. A termék létjogosultságát és megfelelőségét az is bizonyítja, hogy 6 hónap alatt 7 százalékos hatékonyságnövekedést sikerült elérni.

A bevezetés során kulcskérdés volt, hogy a dolgozók megértsék a bevezetni kívánt technológia szükségességét, létjogosultságát. Az új rendszerben minden dolgozó kódszámmal azonosítja magát, amelyet a munkaterületén található adatrögzítő panelen, egy tableten tesz meg minden munkába álláskor vagy munkaterület váltáskor. A rendszer lényege, hogy minden gyártósoron tabletek segítségével tájékozódnak a dolgozók a gyártott termékről, annak gyártási darabszámáról. A gyártott termék termékkódja, szérianagysága, gyártási adatai (pl. selejt, újra megmunkálható) szintén rögzítésre kerülnek, valós időben megjelenítésre kerülnek, így adva lehetőséget a mihamarabbi beavatkozásra.

Az értékítéletet végző dolgozók a gyártás folyamán a tabletet használják a különböző hibák mennyiségi rögzítésére, valamint kommunikációs felületként, amely segítségével gépbeállítót, anyagmozgatót, karbantartót hívhatnak. A gyártásért, anyagmozgatásért felelős dolgozók okosórán keresztül riasztást kapnak, ha valamelyik gyártósor dolgozóinak technikai, logisztikai vagy minőségi segítségre van szüksége.

Az adatrögzítő paneleken lévő hívógombok megnyomásával a munkaterület dolgozója alapanyagot, gépbeállítót, műszaki segítséget kérhet. A rendszer üzenetet küld a hívni kívánt TMK, gépbeállító, anyagmozgató okosórájára, telefonjára, így csökkentve az állásidőt. Az IP 4.0 rendszer segítségével monitorozzák a dolgozók munkakezdés, szünetidő, munkabefejezési idejét is. Az adatok szerverre kerülnek, ahol visszakereshetővé, ellenőrizhetővé válnak, lehetőséget adva a termelési anomáliák, termelési összefüggések kiértékelésére és megértésére. A gyártósorokon működő berendezések szintén gyűjtik az adatokat, amely lehetőség a fejlesztésekre, a hatékonyság növelésére.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend decemberi lapszámában jelent meg. 

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés