hirdetés
hirdetés

Ipar és tudomány együttműködése

Az alapkutatások ipari hasznosulásáról

A hazai tudományos alapkutatások ipari hasznosulásáról írt cikket lapunknak Pécz Béla fizikus, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontjának Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének igazgatója.

hirdetés

AZ EK MFA mindig is fontosnak tartotta a megszerzett ismeretek közzétételét, hasznosítását a graduális és posztgraduális képzésben, valamint a nemzetközi és hazai ipari K+F programokban, különös tekintettel a kkv igényekre. A többnyire alapkutatásra berendezkedett kutatógárda szerteágazó tudása, a rendelkezésre álló országos szinten kiemelkedő anyagvizsgálati eszköztár jól kiegészíti az ipari partnereknél felhalmozódott tudást és lehetőségeket, ennek köszönhetően számos sikeres projektet zártunk már kisebb és nagyobb hazai és külföldi vállalkozásokkal.

Az intézet már az EU FP6 és FP7 programok idején is több projektben vett részt elektronikai eszközök fejlesztésében, valamint autóipari bevonatok fejlesztésében is. Az utóbbi (NAPILIS, Nanocomposites for Piston/Liner Systems) célja egy kettős funkciójú bevonat létrehozása volt az autómotor dugattyúgyűrűjén. Ez a fejlesztés a német MAHLE autóipari beszállító cégnél a gyakorlatban is hasznosult. Kutatóink részt vettek a félvezető nanokristályokon alapuló memória eszközök fejlesztésében. Fullerén anyagokból készítettek bevonatokat, miközben eszközöket szolgáltattak más anyagfejlesztéshez és vizsgálathoz. Utóbbira példa a széles szögű ellipszométer, amelyet az USA-ban is eladtak napelem fejlesztési projektben való hasznosításra, azaz roncsolásmentes, igen gyors minősítésre. Illetve sikerrel járultak hozzá a lézerrel kristályosított napelemek, valamint a kristályos oszlopokból kialakított napelemszerkezetek fejlesztéséhez. Munkatársaink a miniatűr 3D-nyomásmérő szenzor fejlesztésével és integrálásával részt vettek több orvosi eszköz fejlesztő EU projektben. Ugyancsak sikerrel fejlesztettek lab-on-a-chip mikrofluidikai rendszereket, valamint orvosi implantátumokra biokompatibilis és hipoallergén bevonatot.

Érzékelők, elektronmikroszkópok

Az elmúlt években sikerült a hazai cégek egy csoportjával is gyümölcsöző fejlesztési munkákat kialakítanunk. Így például a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft-vel közös hazai versenyképességi projektben piezoelektromos rétegeket porlasztottunk, melyekből rezgési energiát kinyerő eszközöket tudunk fejleszteni, és amelyek autonóm érzékelő rendszerekben használhatók. Hosszútávú együttműködést kötöttünk az elektronmikroszkópos mintapreparálás eszközeit fejlesztő és gyártó Technoorg-Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft-vel, akikkel gyakorlatilag évtizedek óta dolgozunk együtt. Az utóbbi idők eredménye, hogy az egyik legsikeresebb termékük, a kisenergiás AR-ionsugaras vékonyításra (mikroszkópos minták előállítása) használt GentleMill alkalmazhatóságát kiterjesztettük az újfajta, fókuszált ionsugárral preparált mintákra. Így ez a termék még jó ideig versenyképes maradhat, emellett rengeteg, az alapkutatási tevékenységünk szempontjából értékes tapasztalatot is szereztünk.

Mintavizsgálat az EK MFA 0,7 Angström felbontású THEMIS elektronmikroszkópján
Mintavizsgálat az EK MFA 0,7 Angström felbontású THEMIS elektronmikroszkópján

A Covid-19 járvány is meglepően hamar hozott megkereséseket, a Nanobakt Kft. keresett meg minket azzal, hogy az ezüst fertőtlenítő hatásán alapuló NanoSept fertőtlenítőszerük újszerű felhasználásának hatékonyságát próbáljuk meg a lehető legrövidebb időn belül igazolni. Ehhez kollégáink, Illés Levente és Dr. Radnóczi György Zoltán nyújtottak azonnali segítséget. Transzmissziós elektronmikroszkópos és pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatokkal mérték meg a 10 nanométer nagyságrendbe eső ezüst szemcsék eloszlását több, modellkísérletekben kezelt felületen. Az eredmények alapján jól meghatározhatók voltak a biztonságos fertőtlenítéshez szükséges paraméterek.

Dr. Pécz Béla, Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet – DSC, igazgató, főigazgató-helyettes
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés