hirdetés
hirdetés

Robotika

Áramvonalas robotkutyát mutatott be a Xiaomi

Az NVIDIA által gyártott és a világ legkisebb MI-szuperszámítógépeként számon tartott Jetson Xavier NX tartja a lelket a mesterséges négylábúban.

hirdetés

Megismertette a nagyközönséggel új, CyberDog nevű robotkutyáját a Xiaomi. A fejlesztés nyílt forráskódú, vagyis az ügyfelek a saját igényeiknek megfelelő feladatokra „érzékenyíthetik” a mechanikus állatot.

A kreatúra lelkét az NVIDIA által gyártott és a világ legkisebb MI szuperszámítógépeként számon tartott Jetson Xavier NX képezi. A mesterségesintelligencia-modulnak köszönhetően a műkutya könnyen felismeri, illetve szükség szerint követi is a gazdáját.

A CyberDog 11 féle szenzoron, például ultrahangos- és érintésérzékelőn keresztül fogadja be a külvilág felől érkező ingereket. Az akadályok közötti navigálást és a célszemély szemmel tartását számos kamera teszi lehetővé a robot számára. Maga a teremtmény eléggé nyilvánvalóan a Boston Dynamics Spot nevű műebének módosult reinkarnációja.

CyberDog (Forrás: Xiaomi)
CyberDog (Forrás: Xiaomi)

Ami azt illeti, az amerikai példány újragondolása kezd valóságos divattá válni a kínai mérnökök körében; egy Weilan nevű helyi cég a Spot AlphaDogra keresztelt és kizárólag a kereskedelmi piacot becélzó, távoli rokonát például már a Xiaomi előtt napvilágra segítette.

Mind ezen lények pozitív adottsága, hogy a nehezen járható terepeken is agilisan mozognak, vagyis például a földrengés sújtotta zónákban akár életmentő szerepet is betölthetnek, de számos egyéb, az emberek számára veszélyes alkalmazási területen is áldásos szolgálatot teljesíthetnek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[275502] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés