hirdetés
hirdetés

Védelem

Apró széndúcok alkotta ultraerős páncél

Nanoléptékű „anyagszerkesztéssel” hoztak létre szénből a kevlárnál és az acélnál is hatékonyabb vértezést a Massachusetts Institute of Technology mérnökei.

hirdetés

Új generációs páncélanyagok kifejlesztésekor a könnyű súly és a vékony kialakítás általában egyaránt elsődleges követelménynek számít, és a tudósok nap mint nap jelentős áttöréseket szoktak elérni ezen a területen.

Mind erre szemléletes példaként szolgál többek között az MIT kutatóinak legújabb projektje, amelynek keretében nanoléptékű „anyagszerkesztéssel” a kevlárnál és az acélnál is hatékonyabb vértezést sikerült létrehozni.

Az ígéretes új anyag kiindulópontja egy fényérzékeny gyanta, amelyben lézerrel mikroszkopikus szinten kisebb állványokból rendezett rácsmintát alkotnak a szakemberek. Következő lépésben ezt az anyagot magas hőmérsékletű vákuumkamrába helyezik, amely a polimert ultrakönnyű és az ütések elnyelésére tervezett speciális habok felépítését idéző szerkezetű szénné alakítja.

Forrás: MIT
Forrás: MIT

„Hagyományosan ez a geometria az energia-elnyelő habokban szokott megjelenni – állítja Carlos Portela, a tanulmány vezető szerzője. – Míg a szén általában törékeny, a nano szinten megszerkesztett anyag dúcainak elrendezése és kis mérete gumiszerű, hajlékony architektúrát eredményez.”

A vért ellenálló-képességét vizsgáló kísérletekben a támadó fél bázisának szerepét egy arany bevonatú, és az egyik oldalán szilícium-oxid-részecskéket hordozó üveglemez öltötte magára. Amikor a tudósok ultragyors lézersugarakat bocsátottak a lemezre, plazmát avagy robbanásszerű sebességgel táguló gázt hoztak létre, amely a cél felé repítette a szilícium-oxid-partikulákat.

A lézer teljesítményének szabályozásával a mérnökök a lövedékek sebességét is befolyásolni tudták, ami a páncélanyagban rejlő potenciál különösen mélyreható tanulmányozását is lehetővé tette. Ilyen módon a részecskéket 40 és 1100 méter per másodperc között bármilyen tempóval neki tudták  ereszteni a páncélanyagnak, a becsapódás menetét pedig nagy sebességű kamerákkal rögzítették.

Forrás: MIT
Forrás: MIT

Ez a megközelítés különböző vastagságú dúcokból összeállt, számos eltérő architektúra teljesítményének vizsgálatára adott lehetőséget, és a szakemberek ezen szerveződések közül választották ki a leghatékonyabbat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés