hirdetés
hirdetés

COVID-19

Antimikrobiális kapaszkodók a metrón

Egy egyesült királyságbeli projekt beágyazott mikrobaölő tulajdonságokkal rendelkező, könnyű kompozit fogantyúkkal állítaná helyre a tömegközlekedés iránti bizalmat.

hirdetés

A COVID-19 járvány kezdete óta a megfertőződéstől tartva sok ember pártolt el a tömegközlekedéstől. A lakosság jelentős része nem is teljesen megalapozatlanul a járvány egyik melegágyaként tekint az ilyen járművek „kézről-kézre járó" kapaszkodóoszlopaira.

Egy kutatókból, terméktervezőkből, antimikrobiális adalékanyagok fejlesztőiből és kompozitgyártókból álló, egyesült királyságbeli csapat éppen ezért határozta el, hogy könnyű súlyú, integrált mikrobaölő adottságokkal rendelkező rudak gyártásába kezd. A fejlesztők az utólag beszerelhető fogantyúkat elsősorban buszokba, villamosokba, metrókba és vonatokba szánják, de számos egyéb nyilvános felületre is kiterjeszthetők lennének.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

A projekt keretében olyan rudakat állítanak elő, amelyek a jelenlegi acélverziókkal szemben költségek szempontjából is versenyképesek lehetnek. Könnyű anyaguknak köszönhetően például harmad akkora a tömegük, és így többek között az üzemanyag-hatékonyságot is növelhetik. Az már csak hab a tortán, hogy az energiaigény mérséklésével ezek a rudak még a dekarbonizációs célok elérését is elősegíthetik.

Az új kapaszkodókat egy antimikrobiális anyaggal impregnált bevonat felvitelével hozzák létre. A remények szerint az új kialakítás a jelenlegi felépítésnél időtállóbb lesz, ráadásul a hőre lágyuló mátrixanyag újrafeldolgozhatónak minősül.

A csapat egy Innovate UK Smart Grant nevű program 480 000 angol fontos támogatásával igyekszik megvalósítani a projektet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[265777] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés