hirdetés
hirdetés

Amerikai kutatóhajó az Adrián

A Hercules nevű amerikai mélytengeri kutatóhajó XVII-XVIII. századi hajóroncsokat, vasmacskákat és kerámiatöredékeket talált Horvátország déli tengerpartja közelében, Molunat és Cavtat között.

hirdetés

Az amerikai tengeri archeológiai kutatások szervezete, az RPM Nautical Foundation nonprofit szervezet, amely mélytengeri feltárásokat végez a mediterráneumban. Most először kezdtek kutatásokat Horvátországban, a Dubrovniktól délre eső tengerfenéken és 90 méter mélységben máris találtak XVII-XVIII. századi fa hajóroncsokat. 
    

A Hercules a legkorszerűbb technikával felszerelt tengeralattjáró kutatóhajó, egy űrhajóhoz hasonlítható, föl van szerelve monitorokkal, kamerákkal, szonárral, vagyis hanglokátorral és robotkarokkal, amelyekkel akár 1000 méter mélységben is tud tapogatni, és fölhozni a felszínre a talált tárgyakat.
    

A Hercules a legkorszerűbb technikával felszerelt tengeralattjáró kutatóhajó
A Hercules a legkorszerűbb technikával felszerelt tengeralattjáró kutatóhajó

A Hercules a szonárral egy hét alatt tíz olyan tengeralatti körzetet térképezett fel a dél-horvátországi Adrián, ahol komoly értékek lehetnek a fenéken. Így jutott a szakemberek tudomására a három évszázados fa hajóroncs 90 méter mélységben és a kerámia edények. Ezekből néhányat kiemelt a robot, így a régészek pontosan meghatározhatják korukat.
    

Cavtatnál 1806-ból származó elsüllyedt hajóra, vasmacskákra és két hosszú ágyúcsőre bukkantak. A szakemberek megállapították, hogy a XIX. század elején, a napóleoni háborúk idején ezen a tengerszakaszon ütközött meg a francia és az orosz hadiflotta, s a véres csata elsüllyedt emlékei pihennek a tengerfenéken. A Vecernji List című zágrábi napilap megírta, hogy az amerikai szakemberek együtt dolgoznak a horvát vízalatti régészet központjával, amely Zadarban van, munkájukat támogatja az UNESCO és a horvát kulturális tárca.
    

Jeffrey Royal, az egyik kutató elmondta, hogy az akció célja: segítséget nyújtani az államoknak, hogy megvédjék vízalatti régészeti örökségüket. Így kutattak már Spanyolországban, Cipruson, Olaszországban, Marokkóban, Máltán, Albániában és Montenegróban.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[113903] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés