hirdetés
hirdetés

A Vatikán látni akarja Barnabás evangéliumát

A Vatikán hivatalosan felkérte Törökországot, tegye lehetővé, hogy megvizsgálja egy állítólagos apokrif evangélium 1500 éves másolatát, amit a török rendőrség talált meg egy műkincs-csempészet elleni akció során még 2000-ben.

hirdetés

A török hatóságok állítólag Barnabás evangéliumának legkorábbi másolatát foglalták le. Az előkerült evangéliumot azon az arámi nyelven írták, amelyen – a vélekedések szerint – Jézus is beszélt, és értékét 20 millió euróra (5,8 milliárd forintra ) becsülik. A lazán összefűzött, mára erősen megbarnult, bőrkötésű könyvecske 52 lapja is állatbőrből készült, erre írták a szöveget arany színnel.

Az evangéliumot állítólag 1860 körül fedezték fel egy dél-törökországi barlangban négy részre esve. További sorsáról azonban nincsenek hírek, csak annyi, hogy most a rendőrség lefoglalta és átadta az ankarai Néprajzi Múzeumnak – adta hírül a török Bugün napilap. Egy másik török napilap, a Star úgy tudja, a sokat vitatott Barnabás evangéliumáról van szó, amiről a muszlimok úgy vélik, hogy eredeti evangélium, amit később elhallgattak. Barnabás evangéliumának eddig ismert legrégebbi másolata a 16, illetve 17. században készült és olasz, illetve spanyol nyelven írták.

Barnabás evangéliuma nem tartozik az Újtestamentum négy evangéliuma – Mátéé, Márké, Lukácsé és Jánosé – közé. Barnabás evangéliuma sok szempontból az iszlámhoz hasonlóan tekint Jézusra, és azt is megjövendöli, hogy eljön Mohamed, a próféta. De mivel az evangéliumnak csak nagyon késői változata ismert, sokan hamisítványnak vagy egy középkori szekta művének tekintik. Ömer Faruk Harman teológiaprofesszor a Today Zaman török lapnak elmondta, a muszlimok csalódottak lennének a most előkerült evangélium olvastán, mivel az egyáltalán nincs kapcsolatban a Barnabás evangéliumában leírtakkal.

Karosszékben
Az Újszövetség 27 könyvét és iratát, a kanonikus könyveket Alexandria püspöke, Athanasius állapította meg 367-ben. A gyűjteményből kihagyott könyveket - és ezekből elég sok van - apokrif iratoknak nevezik. A most előkerült könyvnek a keletkezési ideje sem ismert pontosan. A fizikai kormeghatározást még nem végezték még el. 
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[106445] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés