hirdetés
hirdetés

A találmányok olykor megölik feltalálójukat

Marie Curie története jól ismert, a sugárzó anyagokkal kísérletező tudósnő rákban halt meg. A Huffington Post összegyűjtötte a történelem 10 legérdekesebb olyan találmányát, amely megölte feltalálóját. Íme, ebből öt.

hirdetés

Valerian Abakovsky, a fiatal orosz mérnök sínautóra szerelt repülőgépmotorral akarta lehetővé tenni, hogy a szovjet vezetők minél gyorsabban jussanak el egyik városból a másikba. A Moszkvából Tulába megtett próbaút sikeres volt, ám a visszaúton a repülővonat kisiklott és a rajta utazók Abakovskyval együtt meghaltak.

Alexander Bogdanov találta ki és hozta létre az első vérbankot Moszkvában, vérátömlesztéssel próbálta az örök fiatalság kulcsát megtalálni, miután 11 vérátömlesztést végzett magán, kijelentette, hogy a látása javult, a hajhullása megállt, ám a nem megfelelően tesztelt vérkészítmények miatt maláriával és tuberkulózissal fertőzött vért adott magának 1928-ban és rövid időn belül meghalt.

A források szerint a 15. században egy bizonyos Van Hu találta fel az űrrepülést. Egy széket készíttetett, amelyre 47 rakétát erősítettek, innentől a híradások eltérnek, van, amelyik úgy tudja, hogy az égbe szállt, amikor meggyújtották a rakétákat, mások szerint hatalmas robbanás történt és amikor elült a por, a kínai a székével együtt eltűnt. Abban egyetértenek, hogy a kísérlet során Van Hu eltűnt és többé nem került elő.

Horace Hunley találmánya annyi embert megölt, hogy Vándorló koporsónak nevezték el, mégis ez volt az első tengeralattjáró, amely végzett egy ellenséges hajóval. Az amerikai polgárháborúban Hunley az északiak Charleston köré vont tengeri blokádját akarta megtörni. Hajójában a nagy hajócsavart nyolc ember hajtotta. A kormányos vezénylő-toronyban ült. Az orrból puskaportöltetű rúdtorpedó nyúlt ki. 1863-as próbaútján felborult és heten meghaltak, a hajót azonban kiemelték, majd a Cooper-folyón próbálták ki, ekkor már Hunley is rajta volt, de ismét elsüllyedt. Ezúttal mindenki meghalt. A hajót azonban megint kiemelték, de az újabb kísérlet alkalmával negyedszer is elsüllyedt. Ekkor heten haltak meg. A Vándorló koporsót megint kiemelték, sőt támadásra indult. 1864 februárjában sikerült egy korvett alá jutnia, s éppen a lőszerkamrájánál léket robbantott rajta, de a süllyedő korvett magával rántotta.

Franz Reichelt, osztrák-francia szabó a hordható ejtőernyőt találta fel, s 1912-ben Párizsban próbálta ki. Ezúttal az eseményről filmfelvétel is készült. Az Eiffel-toronyból ugrott – 60 centiméter mélyen fúródott a földbe. Íme a filmfelvétel:

 

Karosszékben
Mai szemmel számos találmány viccesnek tűnik, de a kor emberei még jóval kevesebb tudás birtokában voltak, és ezek a bátor gondolkodó-kísérletező emberek - olykor esetlen találmányaikkal - vezettek el mai tudásunkig. (A képen Van Hu a rakétaszéken)
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[110306] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés