hirdetés
hirdetés

Tömegközlekedés

A szárnyban kialakított utasterű repülőt terveznek

Az új dizájn ugyanannyi utas szállítása esetén a hagyományos szerkezetű repülőgépeknél alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást tehet lehetővé.

hirdetés

A Delfti Műszaki Egyetemmel közösen különleges repülő kifejlesztésébe fogott a hollandiai KLM Royal Dutch Airlines nevű légi társaság. A „Flying-V” elnevezésű jármű specialitása elméletileg az lesz, hogy az utas- és a csomagteret, illetve az üzemanyagtartályokat is a szárnyaiban fogják elhelyezni. Ezzel a dizájnnal (és ugyanannyi utassal) a Flying-V az Airbus A350-nél állítólag akár 20 százalékkal kevesebb üzemanyaggal is beérné az utazások folyamán. Ezt az adatot egyelőre természetesen nem kell készpénznek venni.

Flying-V (Koncepciórajz; Forrás: KLM/Delfti Műszaki Egyetem)
Flying-V (Koncepciórajz; Forrás: KLM/Delfti Műszaki Egyetem)

Roelof Vos, a projekt vezetője szerint energiahatékonyság tekintetében az évtizedek óta bevett repülőgép-kialakítás további optimalizálása lassan lehetetlenné válik. A kidolgozás alatt álló konfiguráció ugyanakkor egyfajta szinergiát teremt a géptörzs és a szárnyak között. Az előbbi az új koncepcióban immár aktívan részt vállal a jármű felemelésében, és emellett kisebb aerodinamikai ellenállást is hoz létre.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés