hirdetés
hirdetés

Internet

A száloptika továbbfejlesztése üreges csövekkel

A Southamptoni Egyetem megállapítása szerint üreges vezetékekkel a hagyományos száloptikai kábeleknél gördülékenyebb kommunikációt és adatátvitelt lehet elérni.

hirdetés

A száloptikai kábelek megjelenése sokat javított a nagy távolságok között folytatott kommunikáció minőségén és jelentősen felpörgette az adatok átvitelének sebességét. Az utóbbi 50 évben a technológia egyik kritikus gyengeségét ugyanakkor mindmáig nem sikerült orvosolni.

A gond az, hogy az üvegszálak hajlamosak szétszórni az általuk továbbított, fény alapú jeleket, és így valamennyit a minőségükön is rontanak. Az ilyes hálózatok kapacitásaiban rejlő potenciált épp ezen jelenség miatt mindmáig nem sikerült maradéktalanul kihasználni.

Most azonban kiderült, hogy ezeket a szignálokat a csövek üregessé (levegőssé) tételével meg lehet óvni az utazás „viszontagságaitól”. Ez a továbbfejlesztett száloptikai technológia akár erősebb lézertechnológiákhoz, vagy akár gyorsabb internetkapcsolatok kialakításához is vezethet.

Forrás: Southamptoni Egyetem

„A hetvenes évek óta számos alternatív üvegtípust és hullámvezető technológiát kipróbáltak már, hogy kísérletet tegyenek a probléma megoldására, de egyik sem használt – írta egy sajtóközleményben Francesco Poletti, a Southamptoni Egyetem optoelektronikai kutatója. – Megállapításaink szerint az üreges szálak az optikai technológiában manapság használt számos hullámhosszon képesek meghaladni a jelenlegi optikai szálak teljesítményét.” – fogalmazott a nyilatkozatban a szakember.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[263718] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés