hirdetés
hirdetés

Meditech

A robotizált vérvizsgálat olcsóbb és hatékonyabb

Az orvosoknak gyakran a megfelelő képzettsége és a felszerelése sincs meg a procedúra lebonyolításához.

hirdetés

Vérvételre és -vizsgálatra egyaránt alkalmas robotot alkottak a Rutgers Egyetem tudósai. A folyamat automatizált verziója gyorsabb és olcsóbb. A Technology nevű folyóiratban jelent meg a találmányt részletező értekezés.

Elterjedtsége ellenére a vérvétel és a vérvizsgálat kivitelezése nehéz.

Az elvégzésükhöz speciális képzésre és felszerelésre van szükség, s mivel számos orvos ezekkel az előfeltételekkel nem rendelkezik, a pácienseket gyakran külön erre a területre szakosodott laborokba küldik.

Ez jelentősen meghosszabbítja a páciens feltűnése és a diagnózishoz szükséges információk beszerzése közötti időt.

Itt jön a képbe a szakemberek új, vérvizsgáló robotja.

A robot (Forrás: Rutgers Today)

A rendszer három részből tevődik össze:

  1. Az első egy „beszúró robot”. Ez az eszköz közel-infravörös (NIR) és ultrahangos képalkotással betájolja a páciens ereit. Ezt követően képelemzéssel létrehozza a véredények virtuális, háromdimenziós mását.  Végül beböki a tűt a véna közepébe.
  2. A platform következő eleme a „vérmintakezelő modul”. Ez a szerkezet a vért kiszívja, majd pedig a rendszer harmadik részébe, jelesül egy „centrifuga-alapú vérelemző eszközbe” továbbítja.
  3. Ez utóbbi szekció egy akril chipből, egy centrifugából és egy optikai mikroszkópból tevődik össze. Az akril chip először befogadja a vérmintát, a centrifuga szétválasztja a testnedv egyes komponenseit, a mikroszkóp pedig meghatározza sejtszámot.

A Rutgers Egyetem tudósai minőségi vérkép vizsgálatra és a hemoglobin szint mérésére hegyezték ki az apparátust. A szúró funkcióját mindeddig 30 vizsgálat keretében zselatin bőrbe burkolt és műanyag erekkel behálózott, mesterséges karokon tesztelték. 100 százalékos pontossággal „lőtte be” a véna pozícióját.

Egy sajtóközlemény szerint a kísérletek alatt a vért egy fluoreszkáló mikrogyöngyökben gazdag folyadékkal helyettesítették. A mikrogyöngyök a fehérvérsejteket reprezentálták az anyagban.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés