hirdetés
hirdetés

I Plane

A nagy sebességű repülés királya szeretne lenni Kína

Éppen emiatt épít hiperszonikus légi közlekedési eszközt az ország.

hirdetés

A pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatói egy szélcsatornában Mach 5-től Mach 7-ig (kb. 6100-8500 kilométer per óra) terjedő sebességen sikeresen tesztelték I Plane nevű repülőgépüket. Az elnevezés annak köszönhető, hogy a jármű elölről úgy néz ki, mint egy nagy I betű.

Amint azt a tudóscsapat a Science China Physics, Mechanics & Astronomy című folyóiratban kifejti, a hiperszonikus járműnek elméletileg csupán pár órára van szüksége, mígnem Pekingből New Yorkba átível. Összehasonlításképpen egy átlagos kereskedelmi légi járaton az út legalább 14 órát vesz igénybe.

I Plane (Forrás: China Science Press)

A tesztelés eddig biztató eredményeket hozott, a próbák alatt a gép alacsony légellenállást és nagy felhajtóerőt gerjesztett.

A South China Morning Post beszámolója szerint az I Plane felhajtóereje nagyjából a Boeing 737-esének 25 százalékára rúg; szemben a 737-es 20 tonnás (kb. 200 utas) szállítási kapacitásával egy hasonló méretű I Plane 5 tonna (kb. 50 utas) fuvarozását tudja megoldani.

Egy, a projektet ismerő névtelen forrás az SCMP-nek elárulta, hogy az I Plane bombaszállításra is alkalmas, vagyis akár hiperszonikus nehézbombázóként is be lehet majd vetni a katonai konfliktusok alatt.

Megnyugodtunk.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés