hirdetés
hirdetés

Vörös bolygó

Marsra tervezett lakóházakat versenyeztettek

A NASA végül is egy kúp alakú épületnek ítélte oda a fődíjat.

hirdetés

A Marsra tervezett, 3D-nyomtatással előállított lakhelyeket versenyeztetett a NASA. A több éves megmérettetés csak most ért el a végéhez. A 3D-Printed Habitat Challenge nyertesét 500 000, a második helyezettet pedig 200 000 dollárral jutalmazta az űrügynökség.

A „tornán” 60-an indultak el, de csak ketten jutottak el a döntőig.

A korai fázisban a csapatoknak csak ötletes tervekkel kellet előrukkolniuk a NASA meggyőzéséhez, de a hajrában a talpon maradt két alakulatnak 30 óra alatt ki is kellett nyomtatniuk a maguk épületét. Az elbírálás alatt fontos szempont volt például, hogy az épületek tartósak és szivárgásmentesek legyenek, illetve az alapanyaguk összetételét is megvizsgálták. A beadott tervekben szereplő építményhez képest a résztvevőknek a döntőn csak egy harmad akkora házat kellett felhúzniuk, mindezt azonban teljesen robotizált módon, minimális emberi beavatkozással kellet véghezvinniük.

A fődíjat egy AI SpaceFactory nevű, New York-i építészeti tervező cég érdemelte ki magának. A képzeletbeli dobogó második fokára a Pennsylvaniai Állami Egyetem csapata léphetett fel.

Az AI SpaceFactory MARSHA elnevezésű lakóháza egy több emeletes kúp, amelynek a helyszínen csak a kicsinyített, 4,5 méter magas mását kellett létrehozni. Az épület alapanyaga bizonyos marsi kőzetből is kinyerhető bazaltszálak, és a vörös bolygón is megélő növényekből előállítható bioműanyag keveréke.

Épül a kistestvér (Forrás: AI Space Factory)
Épül a kistestvér (Forrás: AI Space Factory)

A függőleges irányban nyúlánk kialakítás miatt a házat könnyebb kinyomtatni, illetve a felszínből is kevesebb területet hasít ki magának. A teljes méretű verzió több emeletes.

A versenyen megalkotott MARSHA alapanyagát reciklálni fogják, és TERA néven egy földi körülményekre optimalizált utódot fognak létrehozni a „hamvaiból”. Ez utóbbit ideiglenes lakhatásra az Airbnb piacterén állítólag bárki kibérelheti majd magának.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ExtremeTech)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[238445] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés