hirdetés
hirdetés

CeBIT 2017

Ezeket az IoT újdonságokat mutatták be a vezető cégek

Az évtized végére 20 milliárd eszköz fog csatlakozni az internetre a Gartner előrejelzése szerint, a Cisco becslése ennek a kétszerese. Legyen bármekkora is a számuk 2020-ra, azt már napjainkban is tapasztaljuk, hogy egyre többféle eszköz kapcsolódik alapértelmezetten a hálózatra, és ezáltal új alkalmazásokat, szolgáltatásokat, üzleti modelleket hív életre. 

hirdetés

Tükrözte az idei CeBIT felhozatala is, hogy a dolgok internete (internet of things, IoT) milyen meghatározó trend, nyolcszáznál több kiállító mutatott be standján ide sorolható megoldásokat, amelyek spektruma a már megszokott, mobil alkalmazásokkal összekapcsolt fitnesz karkötőktől, az életfunkciókat monitorozó okosóráktól és sportruházattól a termosztátokon, hűtőszekrényeken és biztonsági kamerákon át a vállalati felhasználásra szánt IoT keretrendszerekig és platformokig terjedt.

Platformok a felhőben

A Salesforce IoT Cloud például a dolgok internetét az ügyfelekre, a partnerekre is kiterjeszti az eszközök mellett, így hatalmas adatmenyiséget gyűjt be és elemez ahhoz, hogy felhasználói egyszerűen létrehozható üzleti szabályok mentén valós időben, személyre szóló kapcsolatba léphessenek minden ügyfelükkel. A Salesforce egy műhelyt is működtetett a Cebiten, ahol startup cégek mutatták be, miként használták ezt a lehetőséget vállalkozásuk fellendítéséhez. 

A Salesforce IoT Cloud a dolgok internetét az eszközök mellett az ügydelekre és a partnerekre is kiterjeszti
A Salesforce IoT Cloud a dolgok internetét az eszközök mellett az ügydelekre és a partnerekre is kiterjeszti

Nem hiányozhatott a kiállításról a Microsoft IoT Suite, a cég Azure felhőjében futó, integrált szolgáltatások készlete, amellyel a vállalatok az internetre csatlakozó vagy ott futó szerverek és tárolók, mobil eszközök és szenzorok, alkalmazások és adatbázisok adatait monitorozhatják és elemezhetik valós időben a működés optimalizálása és új üzleti betekintés nyerése, összefüggések feltárása végett. A széles körben ismert technológiák használatával, az előre integrált eszközök és kész sablonok segítségével a vállalatok gyorsan létrehozhatják és könnyen menedzselhetik házon belüli, webes, mobil és IoT alkalmazásaikat ezen a platformon.

Ott volt Hannoverben a másik nagy szereplő, a több mint 70-féle szolgáltatást kínáló AWS IoT menedzselt felhőplatform is, amely eszközök és a róluk érkező üzenetek milliárdjait kezeli megbízhatóan és biztonságosan. A Kibana adatvizualizációs eszközzel integrált Elasticsearch szolgáltatással külön infrastruktúra menedzselése nélkül építhetnek az eszközökről adatokat gyűjtő és elemző IoT alkalmazásokat a vállalatok.

Android Things néven a Google is új IoT operációs rendszert jelentett be. A Brillo utódja a fejlesztőknek fogja megkönnyíteni az IoT alkalmazások gyors elkészítését. A fejlesztők már ismert eszközökkel – Android SDK, Android Studio, Google Play Services és Google Cloud Platform – is dolgozhatnak, de mivel az Android Things egyelőre csak előzetesként érhető el, és a következő hónapokban várhatóan sokat fejlődik, a cég szerint további lehetőségek megjelenése várható. Mindenesetre az új platformmal már most működőképes alkalmazások hozhatók létre olyan hardvereken, mint az Intel Edison IoT lapkakészlete, a vele kompatibilis NXP Pico modul és a Raspberry Pi 3 alaplap.

A Google Android Things IoT operációs rendszerével a fejlesztők már dolgozhatnak olyan hardveren, mint például a Raspberry Pi 3
A Google Android Things IoT operációs rendszerével a fejlesztők már dolgozhatnak olyan hardveren, mint például a Raspberry Pi 3

IoT a dobozból

Közösen a Capgeminivel az SAP a gyártó vállalatok számára jelentett be új kezdeményezést Fast Digital 4 Discrete Industries (FD4DI) néven, amellyel a cégek jobban kiaknázhatják az ipar 4.0 innovatív technológiáiban és a dolgok internetében rejlő lehetőségeket, és könnyebben menedzselhetik folyamataik digitális átalakítását. Az FD4DI több iparágspecifikus digitalizációs megközelítést tartalmaz. Egyikük az SAP IoT-in-a-BOX, amely egyszerűen bekapcsolható és használható, méretezhető, felhőalapú megoldásként érhető el, és kész használati eseteket tartalmaz. Az eddigi tapasztalatok alapján a hibamegelőző karbantartás a legelterjedtebb IoT-alkalmazási terület, de az intelligens eszköznyilvántartás, a gyártásoptimalizálás és a logisztika támogatásában is mind nagyobb lehetőséget látnak a vállalatok.

Az SAP IoT-in-a-BOX megoldásához a Capgemini partnere, az IFM szállít szenzorokat
Az SAP IoT-in-a-BOX megoldásához a Capgemini partnere, az IFM szállít szenzorokat

Digitális ikertestvérek segíthetik majd az intelligens eszköznyilvántartást és a hibamegelőző karbantartást a jövőben, amelyeken a rendszerek modellezik az alkatrészek elhasználódását, így időben megtervezhetik a javítást vagy a cserét, míg a logisztikát az RFID chipek széles körű alkalmazása teszi majd teljesen átláthatóvá. Előbbire példa az SAP által felvásárolt, norvég Fedem, amely a nehezen hozzáférhető, sarki környezetben futó olajvezetékek állapotát figyeli és jelzi előre digitális ikertestvérükön. Az SAP másik felvásárlása, a Plat.One pedig a hálózatperemi feldolgozással gazdagítja az IoT alkalmazásokat, gyorsabb reakcióidőt biztosítva. A cég szerint a gyártás, a raktárkezelés és a logisztika terén az IoT alkalmazásokban az autonóm rendszerek, a robotok is mind nagyobb szerephez fognak jutni. 

Az SAP IoT-in-a-BOX az SAP HANA Cloud Platformján fut, kiaknázva a felhő, a valós idejű, prediktív analitika, valamint a szorosan integrált SAP S/4 HANA háttérrendszerek – az ugyancsak HANA platformon futó üzleti alkalmazások – képességeit. Mindehhez az IFM, a Capgemini partnere szenzorokat és a gépek bővítéséhez szükséges szolgáltatásokat ad, így az IoT megoldás átfogó. 

Lesznek vállalatok, amelyek egy-egy nagy szolgáltató IoT-platformján minden funkciót megtalálnak alkalmazásaikhoz, másoknak – különösen a nagyvállalatoknak – azonban több szolgáltató felhőjéből kell integrálniuk a kategóriájukban legjobb szolgáltatásokat, ezért fontos, hogy ezt egy megbízható keretrendszer mentén tegyék, mutatott rá a Software AG, amely a Huawei hardvereszközeivel és Open IoT platformjával ötvözte adatfolyamelemző, prediktív analitikai és hibrid integrációs képességeit egyetlen IoT megoldássá, a felhőalapú és a hálózatperemi feldolgozást helyezve előtérbe.   

Hasonló, felhőalapú integráción alapuló egyűttműködésre lépett az SAP is olyan partnerekkel, mint a Bosch, a GE Digital és a Siemens, amely a járművek telemetrikus adatainak elemzésére, az energetikai ipar számára készülő, intelligens eszközkezelő megoldások, valamint az Industrial Internet Consortium égisze alatt új szabványok kifejlesztését célozza. 

Drónok, kotrógépek, szőlészetek

Az IFS új termékével, az IoI Business Connectorral szerepelt Hannoverben, amely a vállalatokat a dolgok internetéhez fűződő kezdeményezéseik megvalósításában segíti a hibamegelőző karbantartás, a szolgáltatásmenedzsment és a gyártás területén. Átfogó architektúrát képez a adatok begyűjtése, elemzése, és a félig- vagy teljesen automatizált folyamatok elindítása között. Közvetlenül csatlakoztatható a Microsoft Azure IoT Suite platformjához az eszközök közötti kommunikáció és az adatelemzés végett, de nyílt API-kon keresztül más IoT platfromokkal is összekapcsolható.

Az IFS dolgok internetére csatlakozó drónokkal ellenőrzi a távoli infrastruktúrák állapotát
Az IFS dolgok internetére csatlakozó drónokkal ellenőrzi a távoli infrastruktúrák állapotát


Figyelemreméltó IoT bemutatóval is készült emellett az IFS, amelyben egy drónt integrált IFS Applications szoftvercsomagjával. A drón fejlett képelemző szoftver segítségével azonosítja a javításra szoruló részeket a távol eső csővezetékeken, majd ezt az információt geolokációs adatokkal együtt az IoT Business Connectoron keresztül továbbítja az IFS Applications szoftvercsomagba, ahol munkalapot generál. Ügyintézői jóváhagyással ezt követően kezdődhet is a hibajavítás folyamata.

A Fraunhofer IDMT új üzletága, az Industrial Media Applications (IMA) az akusztikus mérést, a jelelemzést és a mintafelismerést ötvözi a gyártási folyamat és a készülő termék minőségének ellenőrzésére. Az IoT megoldás bevált technológiákat egyesít, moduláris felépítésének köszönhetően minden alkalmazáshoz a legjobb kombináció, minden környezethez a leginkább ellenálló kombináció állítható össze, és adott a lehetőség újabb, ipar 4.0-s modulok hozzáadására is.

A Flexible Factory projekt – amelyben hét működő gyár, a National Institute of Information and Communications Technology (NICT), az OMRON, az Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR), a NEC, a NEC Communication Systems, a FUJITSU, a FUJITSU KANSAI-CHUBU NET-TECH, a Sanritz Automation és a MURATA MACHINERY – vesz részt, két éve teszteli az IoT lehetőségeit a gyárcsarnokban, különös tekintettel a vezeték nélküli kapcsolat, az adatcsomag-átvitel minőségére.

Arra a megállapításra jutottak, hogy a valós idejű adatok alapján a hálózatba kapcsolt gyárban intelligens módon javítható a terület kihasználása, az anyagmozgatás, a folyamatokból kiszűrhető a legjobb gyakorlat, integrálható a vállalatirányítási rendszer a gyártósorokkal, és olyan munkafolyamatok alakíthatók ki, amelyek a folyamatos javítást célozzák. Módszeresen azonosíthatóvá teszi ez a transzparencia a folyamatok hiányosságait, és azok hosszú távú, irányított korrigálását, ami 15-25 százalékos hatékonyságnövekedést eredményezhet.

További előny, hogy ebben a papírmentes környezetben mindig és mindenütt elérhető a gyártásra és a karbantartásra vonatkozó, összes adat, ami nemcsak a hibamegelőző karbantartásban, az eszközök várható hasznos élettartamának megállapításában, hanem a beszállítói láncban jelentkező kockázatok azonosításában, a készletek elérhetőségének előrejelzésében is hasznosnak bizonyul.

A japán Komatsu a földmunkák területén hasznosítja a dolgok internetét PC210LCi-11-es hidraulikus kotrógépével. A beépített szenzorokról származó adatokat elemezve a vezetőt segítő, intelligens rendszer megakadályozza a lapát túlmerítését, ami nagyobb precizitás mellett a hatékonyság 40 százalékos növekedését eredményezi. A munka kivitelezése szintén távolról ellenőrizhető egy multifunkciós, 12,1 colos, színes tabletről, amelyen megjeleníthetők az utasítások korrigált adatai, a kotrógép visszajelzése a teljesítésről, sőt a munkavezetők élő videóképet is láthatnak a gép mozgásáról.

A Komatsu IoT-re csatlakozó kotrógépekkel javítja a földmunkák pontosságát és hatékonyságát
A Komatsu IoT-re csatlakozó kotrógépekkel javítja a földmunkák pontosságát és hatékonyságát

A japán Kubota Smart Agriculture System (KSAS) rendszere a nagy földterületeket művelő gazdáknak segít a hatékonyság növelésében a szenzorokról és a mezőgazdasági gépekről származó adatok elemzésével és vizualizálásával. Ennek alapján optimalizálható a műtrágya és a növényvédő szerek adagolása, ami nemcsak áttekinthetőséget ad, hanem a termény minőségét is javítja. A KSAS mellett a Kubota olyan, önjáró mezőgazdasági gépeket és növényvédő szereket szóró drónokat is szállít, amelyek még hatékonyabbá teszik a gazdálkodást.

A nürnbergi MyOmega az Intel XMM 7160-as modemtechnológiájára és LTE hálózatra épülő szenzorplatformot fejlesztett szőlészetek számára. A TracoVino megoldás a hőmérsékletről, a levegő és a talaj nedvességtartalmáról, a napsütéses órákról és a fényerőről továbbít adatokat, de további szenzorok is hozzáadhatók, amelyek a levelek nedvességét, a talaj pH-értékét és tápanyagtartalmát mérik. A napelemekkel hajtott érzékelők által továbbított adatokat a szőlészek okostelefonon érhetik el, és összevethetik a felhőben elérhető, az időjárás változására vagy kártevők felbukkanására vonatkozó előrejelzésekkel, így időben megtehetik a szükséges intézkedéseket a jobb borminőség elérése érdekében.

Kis Endre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés