hirdetés
hirdetés

Robotika

A gyilkoló robotok betiltását kezdeményezi Elon Musk

A Tesla és a Space X vezérigazgatója mellett 115 mesterséges intelligencia és robotika szakértő írta alá az ENSZ-nek benyújtott nyílt levelet.  

hirdetés

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Mustafa Suleyman, a Google tulajdonában lévő, mesterséges intelligenciával foglalkozó Deep Mind alapítója, és a téma további 114 nemzetközileg elismert szakértője nyílt levelet írt az ENSZ-nek, amelyben azt kérik: tiltsák be az autonóm fegyvereket - írja a hvg.hu.

Először is örömüket fejezték ki, hiszen az ENSZ nemrégiben határozott arról, hogy a témában szakértői csoportot alakít, amely hivatalos egyeztetéseket kezd az olyan halálosan veszélyes eszközökről, mint például a fegyverekkel ellátott drónok és önvezető tankok.

A nyílt levél időzítése nem véletlen: az ENSZ korábbi határozata szerint ma kellett volna először összeülnie a szakértői bizottságnak, de ezt novemberre halasztották. A nyílt levél komoly nyomást helyezhet ez ügyben az ENSZ-re, akár fel is gyorsíthatja a megbeszéléseket, hiszen 26 országból 116 olyan szakértő írta alá a levelet, akik több milliárd dolláros vállalatok képviselői is egyben.

Levelükben kiemelik, hogy a gyilkos robotok terroristák eszközei lehetnek ártatlan emberek sokasága ellen, és meg is hackelhetik ezeket a fegyvereket, hogy az eredeti katonai tervtől eltérő célra használják fel őket.

Stephen Hawking is kifejtette már korábban, hogy az ilyen robotok motorja, a mesterséges intelligencia gyors fejlődése veszélyes lehet. Egészen konkrétan azt fejtegette, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti.

Ezt megelőzően Elon Musk éppen ezzel kapcsolatban vázolt fel egy "menekülési utat": meg kell tanulunk valahogy közvetlen kommunikációba lépni a gépekkel, vagy azt kockáztatjuk, hogy amikor már elég fejlettek lesznek, irreleváns tényezővé válik számukra az emberiség. Elon Musk szerint ha nem leszünk készen, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

 

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés