hirdetés
hirdetés

Okos gyár

A gyárak fejlődését meghatározó legújabb technológiák

Egy Zebra Technologies nevű cég globális felmérést készített, hogy kiderítse, melyek lesznek a közeljövő üzemi fejlesztéseinek legmeghatározóbb technológiái.

hirdetés

A gyártók 64 százaléka szerint 2022-re a „dolgok internete az iparban” (IIoT) legújabb technológiái felhasználásával immár az összes üzemüket teljes mértékben hálózatosított gyárrá teszik – derül ki a Zebra Technologies egyik felmérése alapján készült jelentéséből.

A társaság megállapításai értelmében a cégek rádiófrekvenciás azonosító (RFID) és hordható eszközök, illetve az automatizáció segítségével fogják kialakítani okos gyáraikat.

Ami a hordható eszközöket (például okoskaróra) illeti, a megkérdezettek fele állította, hogy 2022-ig hadrendbe fogja állítani a technológiát. A viselhető eszközöket már jelenleg is használó válaszadók 5 százaléka mondta, hogy kiterjeszti a módszer alkalmazását.

Az automatizálódás térnyerése a kétkezi munkával szemben természetesen lankadatlan marad. A cégek 62 százalékánál még mindig papírral és tollal történik a gyártási folyamat nyomon követése, viszont a következő öt évben ez az arány elképesztő gyorsasággal 20 százalékra fog visszaesni.

A láthatóság különösen fontos része a feldolgozó iparnak. Eszköz- és rendszerkövetést a gyártók 63 százaléka fog alkalmazni a láthatóság erősítése és a növekedés ösztönzése érdekében.

A jelentésben feltüntetett egyik érdekes trend a hangtechnológia terjedése, amelynek a gyártók 51 százaléka növelné a használatát.

Forrás: 123rf

Jeff Schmitz, a Zebra marketingigazgatója a közleményben azt állítja, hogy az eredmények „bebizonyították, hogy az IIoT átlépte a szakadékot, és a hozzáértő gyártók már agresszívan elkezdtek olyan technológiákba fektetni, amelyek okosabbá és »hálózatosítottabbá« teszik a gyártóüzemet a működés átláthatósága és a minőség javítása érdekében.”

A beszámolót egy 1100, észak-, illetve dél-amerikai, európai, ázsiai és csendes-óceáni cég vezetőinek bevonásával végzett felmérés alapján készítették el. A résztvevők meghatározó technológiai, autó- és élelmiszeripari cégek képviseletében válaszoltak a kérdésekre.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: TechRepuplic)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés