hirdetés
hirdetés

Paul G. Allen

A dollármilliárdos filantróp

Paul Allen nevét a média legtöbbször csak Bill Gateshez kötve, vagy a Microsoft egykori társalapítójaként említi. Pedig ahogy a programozó páros kisvállalkozásából a világ egyik legértékesebb cége lett, Paul Allen nekiállt, hogy ötleteivel megváltoztassa a világot.

hirdetés

Paul G. Allen (anyja leánykori vezetékneve Gardner) tizenhat évesen ismerkedett meg a nála két évvel fiatalabb Bill Gatesszel. Hamar kiderült, a számítógépes kódok megfejtésében mindketten jók, ezért tizenévesen már több programozói munkát is bevállaltak, és folyton kutatták az üzleti lehetőségeket. Abban bíztak, hogy egyszer egy nagyobb kaliberű szoftver készítésével bízzák meg őket, amiből aztán majd nagy céget alapítanak félszáz programozóval, és mindebből jó eséllyel mértéktelenül meggazdagodnak. A hetvenes évek elején egyáltalán nem voltak messze ettől az álomtól, ekkor ugyanis a szakemberek többsége az olcsóbb, nagyobb kapacitású számítógépek terveit skiccelte papírra, és azt találgatták, hogyan lehet kezelni és egy lemezen tárolni az adatokat.

1974 decembere egyszerre volt mérföldkő az informatika fejlődésében és a 21 éves Paul Allen életében. Ekkor már otthagyta a Washingtoni Állami Egyetemet, és programozóként dolgozott Bostonban, miközben Bill Gates még a Harvardon tanult. Igaz, csak addig, amíg meg nem mutatta neki barátja a Popular Electronics magazin címlapját, amelyen a világ első személyi számítógépe, a MITS Altair 8800 fotója volt. Ekkor már hosszú ideje vártak arra, hogy megjelenjen a piacon egy olcsó, háztartásokba is bevihető számítógép, amelyhez szoftvereket írhatnak. Ehhez a géphez pedig tényleg csak egy programozási nyelv hiányzott. Másnap reggel felhívták telefonon a gép gyártójának vezetőjét, és bár még a legelső parancssor is csak a fejükben állt össze, blöfföltek egyet, és azt mondták, van egy majdnem kész BASIC-program az Altair működtetésére. Az Altair gyártója, a Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) néhány hét után megvásárolta az addigra elkészült szoftvert, így 1975 elején Bill Gates és Paul Allen megkötötte az akkor még kötőjellel írt Micro-Soft nevű kisvállalkozásuk első szerződését.

Az ötletember

A programnyelvek fejlesztésére és eladására alapított cég összesen három dolgozóval indult el, és 16 ezer dollár volt a bankszámláján – három évre rá azonban már az 1 millió dollárt is meghaladta az éves forgalmuk. Hat évvel később a Microsoft nevéből elhagyta a kötőjelet, és átalakult egy magánkézben lévő vállalattá, amelynek elnöke Bill Gates, helyettese pedig Paul Allen lett. A nyolcvanas évek elején a Microsoftnak köszönhetően az IBM személyi számítógép szövegszerkesztőjével és később az egérrel együtt alapjaiban formálta át családok és vállalkozások mindennapjait. Ám miközben a washingtoni cég elindult a világ legnagyobb szoftverhatalommá válásának útján, Paul Allennél 1983-ban Hodgkin-kórt diagnosztizáltak. A nyirokrendszer daganatos betegségéből Allen végül felépült, de innentől kezdve vagyonát és ötleteit a legújabb kutatások és felfedezések szolgálatába állította.

„Paul Allennek van egy állandó kérdése. Ha véletlenül összefutsz vele, minimum egyszer biztosan hallani fogod tőle ezt: Mi az, ami nincs, de lennie kellene?” olvasható a weboldalán ez a néhány mondat, utalva arra, hogy vállalkozásai mögött mindig ez az egyszerű kérdés áll. Ahogy egy új fejlesztés megjelent a világban, Paul Allen agyában egyből az motoszkált, vajon mire lehet még jó mindez. Néhány éve megírt, Az ötletember című életrajzi könyvében is arról mesél, hogy az igazán jó elképzeléseit az elmúlt évtizedek felfedezéseinek köszönheti, mert mindegyik egy új lehetőség volt számára, hogy megváltoztassa a világ addigi menetét.

Paul G. Allen és Bill Gates (forrás: theverge
Paul G. Allen és Bill Gates (forrás: theverge

Allen 37 évesen bekerült az első dollármilliárdosok közé. Hogy befektetéseit kezelni és követni tudja, 1986-ban megalapította a Vulcan Venturest, amelynek égisze alatt több mint 50 vállalatba fektetett be a szórakoztatóipartól kezdve a telekommunikáción át a biotechnológiáig. Címkézett ötletemberként szellemi tőkéjének szinte minden elemét gondosan levédette. Ebből alakult ki egy azóta is megoldatlan szabadalom-per lajstrom, amely során a fél internetet beperelte a Google-től a Netflixen át a Facebookig olyan alapvető dolgokért, amelyek a legnagyobb online cégek szerint a világháló működésének természetes velejárói, és nem szabadalomkérdések. A kétezres évek elején 36 milliárd dolláros vagyonával egyike volt a világ tíz leggazdagabb emberének.

A filantróp

Mert az, hogy a technológia fejlődése a világban mekkora összegeket volt képes az utóbbi évtizedekben generálni, leginkább azon keresztül mérhető, hogy a technológiában utazó milliárdosok mennyit fordítanak jótékonykodásra. Allen a százmillió dolláros ebolaellenes projekthez szánt adománya miatt tizedikként felkerült a legtöbbet jótékonykodók 2014-es ötvenes listájára, amelyet a Chronicle of Philanthropy washingtoni folyóirat minden évben felállít, és amelynek élén megint csak Bill Gates neve díszeleg. A kettejük közötti komolyabb rivalizálásról sosem lehetett olvasni, bár Allen életrajzi könyvének első kiadásában arról ír, hogy betegsége idején Bill az egykori vezérigazgatóval, Steve Balmerrel megpróbálta őt kigolyózni a Microsoftból. Egy későbbi kiadáshoz azonban egy utószófejezetet is toldott, amely arról szól, az alapítók rendezték nézeteltéréseiket, barátságuk ismét a régi.

A Forbes Magazine 17,5 milliárd dollárra becsüli nettó vagyonát, ezzel a világ leggazdagabb embereinek listáján idén az 47. helyen áll. Eddigi élete során 1,8 milliárd dollár értékű adományt osztott szét az ezek kezelésére létrehozott családi alapítványán keresztül. A legtöbb támogatást szülővárosa, Seattle kapta.

A klubtulajdonos és a hobbirégész

Olyan ember vagyok, aki megrögzötten a hogyan továbbon gondolkodik, úgyhogy már azon tanakodtam John Schneider ügyvezetővel, hogy hogyan tudunk ott maradni a csúcson” – nyilatkozta Paul Allen a Seattle Seahawks tulajdonosaként az öltözőben a futballcsapat első Super Bowl-döntős győzelme után. Allen húsz éve vette meg 194 millió dollárért szülővárosa akkoriban közepesen teljesítő focicsapatát, hogy megakadályozza annak átköltöztetését Kaliforniába. A csapatnak később saját stadiont építtetett. A futballklub mellett sikeres befektetése a Portland Trail Blazers kosárlabdacsapat is, amelynek értéke folyamatosan emelkedik.

Paul Allen szereti agglegényéletét, a bulvársajtó gyakran hozza össze hasábjain egy-egy modellel, televíziós műsorvezetővel, de az egykori teniszezőnővel, Szeles Mónikával közös románcát is szívesen emlegették. Amikor pedig épp nem azon dolgozik, hogy jobb irányba terelje a világ sorsát, akkor ezer négyzetméteres vízparti birtokán pihen a Seattle-höz tartozó Mercer Islanden, ahol nyolc másik kúriája is fekszik. A Beverly Hills-i ingatlan-nyilvántartás is jegyzi a nevét, ahol a domboldalra épített nyaralóházához egy siklót is terveztetett, amely a medencét az alacsonyabban fekvő teniszpályával köti össze. Hawaii szigetén tízhektáros földet vett, rezidenciájához saját kikötőt építtetett, mindezek ellenére tavaly 28 millió dollárért adott el egy üvegpalotát Malibu partján azért, mert nem bírta elviselni az óceán morajlását. Persze van három szuperjachtja is, amelyek közül az Octopus névre keresztelt a legnagyobb, és amelyen az egy négyzetméterre eső hírességek száma a cannes-i filmfesztivál ideje alatt a legmagasabb.
Március elején Allen Twitter-oldalára egy fotót töltött fel, alatta a szöveggel, hogy az Octopusával találtak rá a második világháború legnagyobb tengeri csatájában elsüllyedt japán hadihajó roncsára a Sibuyan-tenger fenekén. Allen expedíciós hajóként is szolgáló szuperjachtjával nyolc éve kutatott az egykor az amerikai haditengerészet által elsüllyesztett Muszasi után.

Azonban a tudományos fejlődésért és kutatásért minden területen szenvedélyesen küzd. A legjobban most annak a legnagyobb fesztávolságú repülőgépnek a megépítése mozgatja, amellyel a világűrt célozta meg. Ha elkészül a világ legnagyobb légi hordozója, talán Paul Allen neve is szerepel majd az újságok szalagcímeiben, és nemcsak a Microsoft egykori társalapítójaként emlegetik majd. 

Űrprojekt

Négy éve arról cikkezett a sajtó, hogy Elon Musk után a Microsoft egyik társalapítója is a költséghatékonyabb kereskedelmi űrhajózás megteremtésén dolgozik, ám nem földi, fix starthelyben, hanem egy hatalmas légi űrindító rendszerben gondolkodik. Így az adott műhold bárhonnan és bármikor indíthatóvá válik, ha van a repülőnek egy 3600 méteres kifutópályája. Úgy volt, hogy Elon cégétől, a SpaceX-től veszi meg a rakétát, ő pedig megépítteti a történelem legnagyobb légi járművét, amellyel az űrturistákat is szállíthatja majd. Elon azonban kiszállt a projektből, helyette az amerikai űrprogramokban régóta jelen levő Orbital gondoskodik a rakétáról és annak indítórendszeréről.

Allen űripari vállalkozása, a Stratolaunch Systems rohamtempóban dolgozott: két év alatt Kaliforniában felhúzta a Mojave Air and Space Port űrkikötőt egy hatalmas hangárral és széles kifutópályával. Idén februárban pedig közzétette a fejlesztés alatt álló rakétahordozó repülőgépének újabb szimulációs ábráit, és néhány fotót a gép építéséről. Jelenleg az Airbus 380–800-as altípusa számít a leghosszabb fesztávolságú, utasforgalomban lévő gépnek a 79,8 méteres hosszával. A két törzsből álló, Roc fantázianévre keresztelt gép két szárnyának végpontjai között azonban 117 méter a szélesség. A gépet a közel hat tonna hasznos teherrel olyan sugárhajtómű emeli a levegőbe, amelyet a Boeing–747-es utasszállító óriásgépnél is használnak, de erre a monstrumra négy helyett hatot szereltek. A tízezer méteres magasságot elérve a többlépcsős Orbital rakétát a két törzs között, a szárny alól indítják, és innen emeli alacsony Föld körüli pályára a műholdat, vagy a későbbiekben az embereket szállító űreszközt. A monstrum elsődleges célja, hogy 2018-tól műholdakat állíthasson orbitális pályára, és a NASA űrrakományait szállíthassa. A vállalkozásban Burt Rutan, a NASA Marshall Űrközpontjának főmérnöke is dolgozik, akivel Paul Allen a világ első magán-űrrepülőgépét, a SpaceShipOne-t építette meg, amely 2004-ben már a világűrt is megjárta.

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés