hirdetés
hirdetés

Digitális átalakulás Hannoverben

A humanoid robot volt a CeBIT egyik sztárja

A 20 nyelven beszélő robot mellett a nagy teljesítményű drónok, az önmagukat tanító gépek, a hálózatba kapcsolt haszonnövények vonzották az érdeklődőket a múlt héten zajló CeBIT-en. A jövő évi kiállítás slágere a kiegészített és a virtuális valóság lehet. 

hirdetés

Különböző becslések alapján 2020-ra – a számítógépeken és okostelefonokon felül – több mint 50 milliárd dolog, szenzor, tárgy és eszköz fog az internetre csatlakozni, hogy soha nem látott, hasznosítható adatmennyiséget generálva új távlatokat nyisson a legkülönfélébb ipari, üzleti, kormányzati és lakossági alkalmazások előtt. A digitális átalakulást ikonikus módon megjelenítő dolgok internete (internet of things, IoT) határozta meg a március 14-18. között Hannoverben megrendezett CeBIT 2016 egészét – bár a témának a szervezők egy külön IoT/M2M pavilont is szenteltek. Itt többek között az Eurotech és a nyílt forráskódú közösség, a Java platform dinamikus modulrendszerét fejlesztő OSGi Alliance egy vasútmodellen mutatta be, hogy az összetett közlekedési hálózatok forgalma miként menedzselhető hordozható szoftvermodulok segítségével.

IoT a CeBIT-en
IoT a CeBIT-en

Kiberszőlészet és Facebook-analizátor

Számos kiállító a dedikált pavilonon kívül is IoT-alkalmazásokkal szerepelt. Az SAP például olyan köztéri lámpaoszlopokat állított fel, amelyek a közúti forgalom monitorozásán túl érzékelőkkel mérik a légszennyezettség és az időjárás változását, felhőszakadás idején valós idejű riasztást küldenek az árvízveszélyről, és az elektromos autók is feltölthetők róluk.

Az Intel egy szőlőföld realisztikus másolatával lepte meg a kiállítás látogatóit, amelyen egy napenergiával működő szenzorállomást állított fel. A szőlőtermelők ezzel az alkalmazással okostelefonjukon távolról is figyelemmel kísérhetik a szőlőérés folyamatát. A Deutsche Telekom a termőföldtől a tányérig ívelő, digitalizált folyamatot mutatott be, amelyben a napsütéses óráktól kezdve a talaj nedvességtartalmáig érzékelők mérik a növényeket érő, környezeti hatásokat, és az adatokat a felhőben futó alkalmazásba töltik, amely GPS rendszerrel ellátott, mezőgazdasági gépeket vezérel a földekre.

Egészségügyi IoT-alkalmazások széles palettáját is láthatta a CeBIT közönsége, a ZTE például szenzoralapú, mobil alkalmazással szerepelt, amely a krónikus betegségben szenvedő, idős emberek távoli monitorozására ad megoldást.

Röptetőaréna drónoknak
Röptetőaréna drónoknak

Kitűnik az említett példákból is, hogy ha a dolgok internete a digitális átalakulás motorja, akkor a folyamat a nagy adat (big data) típusú analitika és a számítási felhő pilléreire támaszkodik. A hálózatba kapcsolt érzékelők és más objektumok, illetve a közösségi hálókon maguk az emberek által generált, hatalmas adatmennyiség minél gyorsabb elemzése és hasznosítása formálja át az ipart, a logisztikát, a kereskedelmet, az egészségügyet és megannyi más területet.

A német vállalatok közel fele már használ felhőben bérelt infrastruktúrát, és a szolgáltatók mindenütt jelen voltak a CeBIT-en. A Salesforce World Tour rendezvénysorozat premierjére is Hannoverben került sor, míg a Microsoft azt demonstrálta, hogy a világméretű felhőszolgáltatások rugalmassága lokális adatközpontok telepítésével miként feleltethető meg az adatok védelmére vonatkozó, országonként eltérő törvényi előírásoknak. A Hasso-Plattner Institute egészen más fajta nagy adat alkalmazást mutatott be. Kutatói olyan szoftvert fejlesztettek, amely a közösségi hálókon posztolt hozzászólások elemzésével keres potenciális vásárlókat adott termékekhez.

Változatok valóságra

Idén első alkalommal rendezték meg a CeBIT keretében a drónmesterek csúcstalálkozóját (Dronemasters Summit), amely impresszív kiállítási terület és egy még látványosabb röptetőaréna mellett konferenciaprogramot is kínált. Az előadások a drónok olyan, üzleti alkalmazásaira fókuszáltak, mint például az energetikai és közműhálózatok, a gazdaság és a nemzetbiztonság szempontjából egyaránt kritikus, nagy kiterjedésű infrastruktúrák monitorozása.

A közönség kedvence azonban a SoftBank által fejlesztett, Pepper névre hallgató, humanoid robot volt, amely a francia Aldebaran és az IBM együttműködésének eredményeként a Watson analitikai felhő képességeit használva 20 nyelven beszél, és az emberek arckifejezéséből következtetni tud azok érzelmi állapotára is. Pepper első körben hotelekben, óceánjárókon és sétahajókon, valamint bevásárló központokban teljesíthet majd consierge szolgálatot.

Pepper, az IBM Watson segítségével gondolkodó, humanoid robot
Pepper, az IBM Watson segítségével gondolkodó, humanoid robot

Innovatív avatar platform fejlesztésén dolgozik a Hewlett Packard Enterprise is, amelynek első prototípusával egy kereskedelmi alkalmazást demózott Hannoverben. A megoldással a fogyasztók felpróbálhatják az online vásárolt ruházati cikkeket, így a kereskedő cégek csökkenthetik a visszaküldött termékek számát és a cserékkel járó költségeket, illetve a visszatérítésből származó bevételkiesést.

A Karlsruhe Institute for Technology (KIT) a gyártási folyamatok mentén keletkező, egyre nagyobb adatmennyiségből nyert, hasznos információkat újszerűen megjelenítő, Ipar 4.0-s alkalmazással szerepelt. A nagy adat típusú analitikát a kiegészített valósággal (augmented reality, AR) ötvöző megoldás például a gyártósorok mellett, a padlóra vetíti a gépek tervezett és valós teljesítményét bemutató adatokat. A Brother pedig olyan AR-szemüveget jelentett be a CeBIT-en, amely a logisztika, illetve az egészségügy területén dolgozók munkáját segítheti a valós környezet elé vetített információkkal. Jövőre már az ehhez hasonló, AR- és virtuálisvalóság-alkalmazások kaphatják a legtöbb reflektorfényt Hannoverben.

Maga a CeBIT is átalakul a digitális technológiák hatására. Idén először európai uniós konferenciával indult a kiállítás, amelynek nyitó előadásában Günther H. Oettinger EU-biztos uniós szintű, egységes digitális piac és szabályozás létrehozását sürgette, mivel a digitalizáció kontextusában az országhatárok igen korlátozott relevanciával bírnak.

Jövőre az AR- és VR-alkalmazások lophatják el az IoT-show-t
Jövőre az AR- és VR-alkalmazások lophatják el az IoT-show-t

Több mint 400 startup cég a SCALE11 elnevezésű kiállítási területen a dolgok internetére épülő, új üzleti modelleket mutatott be, és a CeBIT Global Conferences programjában pódiumra lépő, több mint 200 előadó is a digitalizáció különböző aspektusaival foglalkozott, beleértve a kiberbiztonság kérdését is.

Idén 70 országból mintegy 3300 vállalat állított ki Hannoverben, ami azt jelzi, hogy a CeBIT korábbi években tapasztalt zsugorodása mostanra megállt, és a szervezők szerint ez a látogatók számáról is elmondható, bár pontos adatokat nem közöltek. Jövőre a kiállítás március 20-24. között várja majd az érdeklődőket.

Kis Endre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[184077] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés