hirdetés
hirdetés

XS-1

A Boeing nyerte meg a DARPA űrrepülő-építő pályázatát

A gyártó egy olcsón felhasználható, műholdszállító jármű kísérleti modelljének megépítésére kapott lehetőséget.

hirdetés

A Boeingnél nagy az ünneplés, mivel megnyerték a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) pályázatát a hivatal kísérleti űrhajójának megépítésére. A cég a projekt kiérdemléséhez a Northrop Grummannel és a Masten Space Systemsszel szállt ringbe.

Az úgynevezett XS-1 elméletileg viszonylag olcsón és egyszerűen feljuttathatná a műholdakat az űrbe, hogy aztán ott útnak eressze őket. A cél, hogy idővel mindössze 5 millió dollárba (1,4 milliárd forintba) kerüljenek a kilövések, és évente legalább tízet végre is lehessen hajtani belőlük.

XS-1 (koncepciórajz; Forrás: TechCrunch)

A jármű a NASA, az amerikai légi erő és a magán űrrepülési szektor csúcstechnológiáit ötvözhetné magában, úgy, mint például a könnyű, kriogén hajtóanyagtartályok, vagy a szupererős és tartós kompozit szárnyak, amelyek képesek elviselni a Föld légkörébe való visszatéréskor jelentkező szélsőséges hőmérsékleteket. Meg kell tudnia haladnia a Mach 10-es sebességet (mintegy 12 300 km/h-t), és igény esetén az akár 3000 fontos (1360 kilogramm) rakományok alacsony Föld körüli pályára állítására is képesnek kell lennie.

Ahogyan ez már csak a több millió dolláros csúcstechnológiájú programok esetében lenni szokott, bemutató videót is csatoltak a tervek mellé:


Amint azt Jess Sponable, a DARPA programmenedzsere egy közleményben kifejtette, az ügynökség nagyon elégedett a Boeingnek az XS-1 program első fázisában elért progressziójával, és várakozással tekint a második és a harmadik fázis (megépítés és repülés) alatti együttműködésre.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: TechCrunch)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés