hirdetés
hirdetés

Zöld hidrogén

88 megawattos "vízbontó" üzem épül Kanadában

Évente mintegy 11 100 tonna zöld hidrogén előállítására alkalmas, óriási vízelektrolizáló üzem megépítésére kapott megbízást egy thysenkrupp nevű, német multinacionális vállalat.

hirdetés

Kanada hegyvidéki terepe kivételes lehetőségeket kínál a vízenergia-termeléshez, és az ország ezt a potenciált nem is vonakodik kihasználni. Ami azt illeti, az állam teljes villamosenergia-termelésének mintegy 61 százaléka vízerőművekből származik.

Kanada legnagyobb energiatermelőjeként, a kormányzati tulajdonban lévő Hydro-Quebec villamosenergia-termelő vállalat nemrég elhatározta, hogy 46 milliárd forintnak megfelelő összegből (200 millió kanadai dollárból) a Montreal melletti Varennes-ben felhúz egy vízelektrolizáló üzemet. Az építtető végül is egy thysenkrupp nevű, német multinacionális céget bízott meg a beruházás megvalósításával.

Miután elkészült, töméntelen vizet évi 11 100 tonna zöld hidrogénre és 88 000 tonna oxigénre fognak szétbontani az egységben. Érdekesség, hogy mindezt állítólag vízenergia alkalmazásával fogják elérni. A 88 megawattos erőmű a „megtermelt" anyagokat egy közeli újrahasznosító üzembe fogja eljuttatni, ahol a nem újrafeldolgozható hulladékok bioüzemanyaggá alakításában fogják felhasználni őket.

A thysenkrupp elektrolizáló üzeme a tervek szerint 2023-ban fog nekilátni a munkának.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés