hirdetés
hirdetés

Tömegközlekedés

480 kilométer fél óra alatt. Vonattal.

Alig két hónappal a sikeres nevadai próbaüzem után a hyperloop ötletgazdái már Stockholmot és Helsinkit óhajtják összekötni a tömegközlekedési eszközzel.

hirdetés

A Hyperloop One nem az a cég, amelyik sokáig elidőzik a babérjain. Két hónappal a sikeres nevadai próbaüzem után a jövőbeli tömegközlekedés úttörői már le is rántották a leplet legújabb merész tervükről, mely szerint a Balti-tengeren keresztül hyperlooppal (légritkított pálya száguldó kapszulák számára) kívánják összekötni Stockholmot és Helsinkit.

A körülbelül 480 kilométeres távolságot 30 perc alatt tudná le a jármű.

A Hyperloop koncepciórajza (Forrás: Wikipédia)

Az egész hyperloop körülbelül 21 milliárd dollárt (kb. 6 ezermilliárd forint) emésztene fel, és három szakaszban építenék meg: először a finn, utána a svéd és végül a tenger alatti szakasz készülne el. Megvalósulása esetén a projekt évente nagyjából egymilliárd dollár (285 milliárd forint) bevételt hozna a konyhára, szóval nagy vonalakban 20 év alatt térülne meg.

Itt meg kell jegyezni, hogy azért a finn és a svéd főváros közötti távolság egy óra alatt akár repülővel is áthidalható, de ehhez még hozzá kell számolni a repülőtéren eltöltött időt is.

Tekintve a már csak az építkezést megelőző, legyőzendő nehézségek számát, még sokáig nem próbálhatjuk ki a vágtázó „vasutat”.

De ha az álom véletlenül megvalósul, jelentőset lendíthet a már jelenleg is rohamosan fejlődő régió gazdasági növekedésén.

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés