hirdetés
hirdetés

Mérnöknők

„Közös alapunk a mérnöki alázat és a tudásszomj”

Dr. Fódi Anita, a Bosch műszaki szimulációkkal és megbízhatósági számításokkal foglalkozó csapat vezetője számára az élethosszig tartó tanulás nem kényszer, hanem belső igény.

hirdetés

Dr. Fódi Anita
Dr. Fódi Anita
Milyen szakmai karrierút vezetett jelenlegi állásodhoz?

Racionális gondolkodású, műszaki beállítottságú családban nőttem fel, így nem meglepő, hogy tanulmányaimat a BME német nyelvű építőmérnöki képzésén végeztem. Az ötödik félévet a Karlsruhe Institute of Technologyn töltöttem, a két egyetem közti együttműködésnek köszönhetően mindkét intézmény által elismert diplomát kaptam.

Sokszoros köztársasági ösztöndíjasként és BME-ösztöndíjasként a diplomamunkámat „Egy tizenkét emeletes épület vizsgálata földrengésre” címmel írtam, majd ezt követően tanulmányaimat a Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskolában folytattam. Doktori munkámban vasalt és vasalás nélküli téglafalazatok kísérleti és numerikus vizsgálatával foglalkoztam.

A doktori megszerzésével párhuzamosan az igazságügyi műszaki szakmérnöki képzést is elvégeztem, és egy igazságügyi szakértő mellett gyakornokoskodtam két évig.

Az egyetemi doktori képzésben eltöltött négy év során a kutatás mellett oktattam, szabványok fordításában vettem részt, számos publikációm jelent meg.

Ezt követően egy fékrendszereket fejlesztő és gyártó nagyvállalatnál kezdtem el végeselem-szimulációs mérnökként dolgozni, ahol vasúti járművek fékrendszereinek és közúti járművek pneumatikus kapcsolóműjének véges elemes vizsgálatával és ezen egységek alkatrészeinek fáradásvizsgálatával foglalkoztam.

Két éve dolgoztam, amikor megszületett a kislányom, s mivel nem szerettem volna kiesni a gyakorlatból, ezért különféle szakmai kurzusokat végeztem el az akkor féléves gyermekem mellett.

Hogyan kerültél a Boschhoz?

Már az otthon töltött időszak alatt „szemeztem” a Bosch szimulációs szakcsoportvezető, szakértő pozíciójával. Mindig is vonzott, hogy szakmai vezetéssel foglalkozzam, valamint nagyon fontosnak tartottam és tartom jelenleg is a szakmai tudás mellett az erkölcsi és emberi értékeket is – ezért választottam a Boscht.

A jelenlegi munkakörömben 2014 októberében kezdtem el dolgozni, s most egy személyben vagyok családanya, szakmai vezető és időnként a csapatom „anyukája” is. Persze ez nem jelenti azt, hogy a folyamatos tanulni vágyás kihunyt volna belőlem; időközben nyertem egy ösztöndíjat a delfti műszaki egyetemen (nemlineáris végeselem-modellezés), amit ez év áprilisában sikeresen elvégeztem.

Milyen feladataid vannak a Boschnál, mi tartozik a felelősségi körödbe?

Jelenleg egy 6 fős csapat szakmai munkáját koordinálom, vezetem, amely a műszerfalakhoz kötődő kijelzős egységek mechanikai szimulációját, verifikációját és megbízhatóságának vizsgálatát végzi.

Csapatunk egy igazi „startup vállalkozás”, melyben véges elemes (FEM) és véges térfogatos (CFD) analízissel foglalkozunk. Végzünk statikai és dinamikai számításokat, mechanikai és termomechanikai analíziseket, randomvibrációs analíziseket, sokkterhelés szimulációját, dizájn- és topológiaoptimalizálást. Munkánk jelentős részét képezi az élettartam-vizsgálat, valamint az érzékenységvizsgálatok és a paraméteres vizsgálatok. Analitikus számítással és kísérleten alapuló verifikációval segítjük az új fejlesztéseket és a meglévő folyamatokat egyaránt.

Mindez sokak számára feltételezi, hogy munkádat megérteni és ráadásul magas szakmai színvonalon végezni bizonyára csak egy férfi számára lehetséges. Neked milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban?

Sok esetben a férfiak meg sem hallgatják egy nő véleményét műszaki kérdésben. Szerencsére a Boschnál sosem volt olyan helyzet, amikor azt éreztem volna, hogy nőként hátrányban vagyok. A legtöbben elfogadják, és megértik, hogy a nők másként gondolkodnak, mint a férfiak. A férfi- és a női agy eltérően működik, de ez valójában csak előnyére válik egy csapatnak. A fiúkat az vonzza, hogy meg tudják oldani magát a feladatot. A lányokat pedig mindig az érdekli, hogy mi az egésznek a célja, mi mire lesz majd alkalmazható.

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a munkádban?

A szakmai kiválóság és a szervezési, vezetési feladatok összehangolását. Az egész munkám, minden egyes napom kihívás, amit nagyon élvezek. A feladatok sokfélesége és összetettsége különleges módszereket kíván mind a szakmai megközelítés, mind a csapat irányítása terén. A széles körű szakmai tapasztalatainknak köszönhetően – építőmérnök, gépészmérnök, matematikus – sokszínű, egymást kiegészítő, valódi vegyes csapat vagyunk, 3 férfi, 3 nő összetételben.

Milyen vezetői eszközöket alkalmazol?

A csapat hatékonyságát és folyamatos motivációját az agilis csapatvezetés eszközeinek alkalmazásával segítem elő. Minden kollégám számára biztosítom azokat az egyéni célokat, melyek lehetővé teszik a folyamatos szakmai fejlődést úgy, hogy az illeszkedjen a szervezet stratégiai céljaiba.

A csapatban elért sikerek a megoldott problémákon keresztül az egyén kiegyensúlyozottságához, valamint a csapatszellem elmélyüléséhez vezet. Mindenki másban erős és másban gyakorlott, közös alapunk a mérnöki alázat, a tudásszomj és a minél tökéletesebb megalkotásának vágya.

Hogyan osztod be az idődet, miként alakul egy átlagos napod?

Minden reggel 5:45-kor kelek, és általában 7-kor kezdek, de ha reggel sportolok, akkor csak fél 9-re érek be dolgozni. A kislányunkat reggel a férjem viszi a bölcsibe.

A napi tevékenységek során egy dologra mindig törekszem: a csapat együtt menjen ebédelni. Az erőforrások összefésüléséhez és hatékony felhasználásához „szolgáló” vezetőként kell irányítani. Véleményem szerint a vezető feladata annak biztosítása, hogy minden adott legyen a zavartalan munkavégzéshez.

Kiemelt feladatként kezelem a szakmai iránymutatás mellett egy olyan bizalmi légkör és munkakultúra kialakítását, ahol mindenki időben kérhet és kaphat segítséget dilemmáinak megoldásához.

A gyakorlatban ez hogyan valósul meg?

Munkaszigetünk mellé teljes fal méretű táblák kerültek, melyek célja kettős: az aktuális feladatainkat mutatják, és egyben közös gondolkodásaink helyszínéül is szolgálnak. A felmerülő szakmai problémák interaktív megvitatása során mindenki elmondhatja a véleményét, a táblán „kiélheti” akadémiai vénáját, ráadásul ezek a jó hangulatú megbeszélések tovább erősítik a csapatszellemet, és mindig sikerrel zárulnak.

A munka után indulok a bölcsibe a kislányomért, és a délután többi részét kettesben, azután hármasban töltjük. A férjem (és persze a csapatom) támogatása nélkül egyetlen napom sem valósulhatna meg ilyen sikeresen.

Hogyan tervezed a jövődet, a karrieredet?

A jelenlegi csapatot szeretném tovább bővíteni, kompetenciáinkat építeni. Évekre előre vannak már terveim. Szándékomban áll egy speciális, termék- és igényspecifikus tudásbázis létrehozása, amely numerikus modellekkel, verifikációval és kiemelkedő szakmai tudással kombinálva támogatja a fejlesztést, és a felmerülő összes szakmai igényt magas színvonalon, sikeresen elégíti ki.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés