hirdetés
hirdetés

Mérnöknők

„A családi vállalkozásnak arca, hagyománya van”

Interjú Hirschler Judittal, a Hirschler Glas Kft. ügyvezetőjével.

hirdetés

Hirschler Judit felmenői 117 évvel ezelőtt alapították a jelenleg visszapillantó tükröket gyártó céget, amelyet ma ő vezet, és amelyben ma már 24 éves fia is dolgozik. A négygyerekes vállalatvezető számára magától értetődő volt, hogy már nagyon fiatalon édesapja helyére lép, és szeretné, ha a családi hagyomány a gyerekeivel tovább élne.

Hogyan, mi módon került a cég élére?

Gyerekkorom óta ebbe nőttem bele; a legelején azzal kezdtem, hogy nyaranta mindig dolgoznunk kellett. Először kis feladatokat kaptunk, aztán egyre nagyobbakat. Végül, amikor eljött az idő, és az édesapám nyugdíjba ment, átvettem a vezetést, a negyedik generációt képviselve. Hogy ez egyszer megtörténik, nem volt kérdés számomra, ebbe bele kellett szeretni.

Ezek szerint nem volt a családban más testvér?

„Van két bátyám, ám az idősebbik édesanyám családjának a szakmáját vitte tovább, és kőfaragó lett. Ott a generációváltás már hamarabb megtörtént, és mivel ő mindig is kőfaragó szeretett volna lenni, egyértelmű volt a választása. A fiatalabb bátyám egy darabig velünk dolgozott, de ő kitalált az üvegiparon belül egy új ágat, és azt egyedül szerette volna csinálni, alapított egy új céget. Szélvédőüvegeket, vonatüvegeket, menekülőüvegeket gyárt.

A szakmai tapasztalatok sokat segítenek a műszaki problémák megvitatásában
A szakmai tapasztalatok sokat segítenek a műszaki problémák megvitatásában

Kemény pálya lehetett egy férfiak uralta iparágban női vezetőként helytállni, főképp az édesapja után.

Gyerekként „fiúsított” lány voltam, és műszakilag is érdekelt mindig, amivel édesapám foglalkozott. Otthon a vacsoraasztalnál is a műszaki problémákat, azok megoldását hallottuk, így be tudtam bizonyítani a férfi alkalmazottaknak, hogy értek a szakmához. Nem tudtak „megvezetni”, falhoz állítani, hiszen az én tapasztalataim adott esetben sokkal szélesebb körűek voltak, mint bármelyik alkalmazotté. Egyébiránt külkereskedelmi főiskolán végeztem, így az üzleti és a nyelvtudás is a birtokomban volt. Most is abból a tudásból élek, németül és angolul is beszélek.

Mi jelenti a motivációt akkor, amikor nem annyira testhez álló feladatokat kell a vezetés során megoldani?

Azt, hogy nincs más választásom. Mindemellett példát is kell mutatnom, olyan nincs, hogy egy feladatot nem végzek el, csak mert nem szeretem. Ez egy családi vállalkozás, és az alkalmazottakat is családtagként kezeljük. Van olyan alkalmazott, akivel együtt kezdtem, és már a szülei is nálunk dolgoztak. Tudunk mindenkiről mindent, kinek van rossz napja, gondja. Ez nem csupán egy munkahely, ez egy közösség. Női vezetőként jól jön, előny az empátia. Apám idejében édesanyám is mindig ott volt, és tett érte, hogy ez ne hiányozzon. Minden évben szervezett karácsonyi partit, műhelybulit, ahol mindenki táncolt, jól érezte magát.

Mennyiben jelent esetleg nehézséget, hogy nagyon egyenes volt a karrierútja? Nem voltak kitérők, más cégeknél eltöltött időszakok.

Olyan gyorsan változik a világ, hogy csak kapkodom a fejem, új kihívásokat nem kell keresni, akad magától is elég. A másik tényező, hogy van négy gyerekünk, ez nagy feladat, nem tagadom. Nagyon fontos hozzá a családi háttér. A nagymamám mindig mellettem volt a gyerekekkel. Ha dolgom volt, ő mindig jött, ahogyan édesanyám is segített mindenben. Nem beszélve arról, hogy a férjem is partnerként állt a dolgokhoz. Ha nekem utaznom kellett, sosem volt kérdés, hogy hol lesznek, mi lesz a gyerekekkel. Amikor már nagyobbak lettek, az áthidaló megoldás az volt, hogy mindannyian sportoltak, válogatott szinten.

Hirschler Judit szeretné továbbadni a családi hagyományt
Hirschler Judit szeretné továbbadni a családi hagyományt

Önállóak voltak, a versenysport állandó elfoglaltságot jelentett, és mindig tudtam, hogy ki hol van. Nekem sosem kellett azért aggódnom, hogy csavarognak, buliznak vagy isznak. A vitorlázás, amit mindannyian űznek, nagyon sok időt vesz igénybe, heteket töltenek edzőtáborban, nemzetközi versenyeken, amikor tényleg a teljes idejük, energiájuk le van kötve. Nincs szükség számítógépre, pótcselekvésre, egymással vannak elfoglalva. Emellett nálunk mindenki – az egy fiú és a három lány – tud sütni, főzni. A dédi tanította meg őket. A bátyáimnak is vannak gyerekeik, összesen kilenc gyerek volt együtt a mi kertünkben, a dédivel, az édesanyámmal, együtt nőttek fel, szó sem volt itt unatkozásról.

Ma már, hogy nagyobbak a gyerekei, hogyan néz ki egy napja a vállalatnál?

Amikor itthon vagyok, és nem külföldön tárgyalok, akkor nyolc órára megyek dolgozni, viszem a reggelit a 24 éves fiamnak is, aki már a cégnél van. Az üzemvezetővel, a karbantartás vezetőjével és a minőségügyi vezetővel egy gyors megbeszéléssel kezdek. Átbeszéljük, mik az aznapra előirányzott feladatok, és mi történt az éjszaka, hiszen nálunk három műszak van. Az üveghajlító kemencéket és a bevonósort nem lehet csak egy évben néhányszor megállítani. Délben mindig hazajövünk ebédelni, azt esszük, amit előző este megfőztem. Az egész család összegyűlik egy háromnegyed órára, mert szerintem az nagyon fontos, hogy együtt étkezzen a család. Megebédelünk, beszélgetünk közben, és megyünk vissza dolgozni. Ameddig feladat van, bent vagyok. Egy ilyen kis cégnél, ahol mindennek a kezemen kell átfutni, persze mindig adódik valami.

Hogyan felelnek meg a járműipar új kihívásainak?

Igyekszünk mindig újítani, és új eszközöket, berendezéseket beszerezni, ehhez a pályázatok nagyon fontosak az életünkben. Példaként említeném a buszok újfajta fronttükreit, amelyekkel a kerekek mellé, a busz elé lát le a sofőr. Ez egy nagyon erősen hajlított tükör, amelyhez nem elég a már megszokott hajlítási rádiusz. A mosásához és hajlításához új gépre volt szükségünk, és elnyertünk nemrégiben egy pályázatot, amely ennek a megvásárlását segített finanszírozni. Pályázunk egy k+f-támogatásra és egy prototípusprojektre, amelynek kamerás tükörellenőrzés a tárgya, egy egzakt kamerás rendszert szeretnénk fejleszteni. Mivel a tükör minőségének ellenőrzése erősen szubjektív, és a hibahatárokat emberi szemmel megítélni, betartani igen nehéz, ezért ez az eszköz megoldást jelent majd erre. Ezzel meg tudjuk előzni az ügyfelek reklamációit, illetve még pontosabbak tudunk lenni. Nagyon várjuk az eredményt, sokat lendítene a cégen.

Van-e olyan hobbija, amely segít kikapcsolódni?

Nagyon sokat kerékpározunk, hosszabb túrákat teszünk, mint a Prága–Drezda-túra vagy a belső Isztria és Montenegró közötti táv. Szintén nagyon jó kikapcsolódást jelent, hogy férjemmel már 1976 óta vitorlázunk versenyszerűen, kis jolle versenyhajóval, ami egy családi hobbi. Ezt persze csak hétvégén lehetséges űzni, de biciklizni hét közben is szoktam esténként.

Mégis hogyan tudja a céget, a családot, a magánéletet ilyen példásan vezetni, összeegyeztetni?

Az első gyerekünkkel voltam állapotos, amikor egy olasz partnerrel – aki a mai napig az üzletfelünk – az első tárgyalást folytattam éppen. A tárgyalás még zajlott, amikor elnézést kértem, felálltam, és elmentem, hogy megszüljem a fiamat. Aki így nő fel, mint én, annak ez nem különleges. A hagyomány rengeteget segít; ha az én felmenőim végig tudtak csinálni itt két háborút és mindenféle rendszert, akkor én is meg tudom csinálni, és talpon tudok maradni. Mindannak dacára, hogy ma nagyon kevés támogatást tudhatnak magukénak az arccal és nagy hagyománnyal rendelkező családi vállalkozások.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés