hirdetés
hirdetés

Diabétesz

Vércukorszintmérő fülbevaló

Egyszeri és kicsiny invazív beavatkozással a fülcimpába ültethető és tulajdonképpen szemrevaló vércukorszintmérő ékszert talált fel egy lelkes ifjú kutató.

hirdetés

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének ellenőrzése általában kellemetlen ujjbegyszúrásokkal jár, de a méréshez szerencsére lassan már kevésbé invazív és kisebb nyűggel járó technikák is kezdenek fel-feltünedezni a horizonton.

Egy Tyra Kozlow nevű, ifjú tudós például feltalált egy fülbevalót, amely egy egyszeri szúrással feltelepíthető a rendeltetési helyére. A tulajdonképpen egész dizájnos kiegészítő a páciens fülcimpáján keresztül vizsgálja folyamatosan a vércukorszintet. Kozlow reményei szerint az újítással egyszer majd diszkrétebbé lehetne tenni a diabétesszel együtt élő gyerekek állapotának kezelését.

Forrás: Huddersfieldi Egyetem
Forrás: Huddersfieldi Egyetem

Az ötlet lényege, hogy az intelligens ékszer az őt környező szöveteken keresztülbocsátott nagyfrekvenciájú rádióhullámokkal követi folyamatosan nyomon a vércukorszintet. Ilyen módon egy megfelelő mobiltelefonos applikáción keresztül folyamatos mintavétel nélkül lehetne ellenőrizni az aktuális értékeket, és az alkalmazás eközben az időben kirajzolódó trendek elemzésére is képes lenne.

Az eszköz működtetését akár újratölthető elemekkel is meg lehetne oldani.

Kozlow találmánya a tervezési fázison még korántsem jutott keresztül. Ezzel együtt, még ha alapjaiban újra is kell gondolni a működését, a lelkes kutató értelemszerűen nagy potenciált lát a glükózszintfigyelő, mutatós kellékben.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[264317] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés