hirdetés
hirdetés

Meditech

Újabb áttörés a „távgyógyításban”

Koreai tudósok okostelefonnal vezérelhető, vezeték nélkül feltölthető agyi implantátumot hoztak létre különböző neurodegeneratív betegségek és rendellenességek kezeléséhez.

hirdetés

A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (KAIST) szakemberei feltaláltak egy okostelefonnal vezérelhető, lágy agyimplantátumot, amelyet beültetés után akár vezeték nélkül is fel lehet tölteni. A készülékkel az idegi áramkörök hosszú távú manipulálása az akkumulátorcseréhez szükséges időszakos zavaró műtétek beiktatása nélkül is végrehajtható.

Az eszköz ultralágy, biokompatibilis polimerekből készül.

Forrás: KAIST

A szerkezet számára rászerelt, sószem nagyságú LED-ek teszik lehetővé, hogy fény bevetésével a mély agyi célidegsejtekkel ügyeskedni tudjon.

Ahhoz, hogy az akkumulátor vezeték nélkül újratölthető legyen, egy speciális energiagyűjtő egységet, egy tekercsantennát és egy alacsony energiafelhasználású Bluetooth chipet integráló, kicsiny áramkört fejlesztettek ki a kutatók. A készülék belsejében a töltéshez váltakozó mágneses mező generálja az áramot.

A tudósok úgy vélik, hogy technológiájuk akár a függőségekhez, a depresszióhoz és a Parkinson-kórhoz hasonló rendellenességek és neurodegeneratív betegségek feltárására és kezelésére is alkalmas lehet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés