hirdetés
hirdetés

Robotika

Továbbfejlesztett rehabilitációs robot

A Toyota a robotika területén is vezető fejlesztőnek számít, és már most is számos olyan segítő robotot kínál, amelyek megkönnyítik az idősek, mozgáskorlátozottak és rehabilitációra szorulók mindennapjait. A vállalat továbbfejlesztett, Welwalk elnevezésű rehabilitációt támogató robotja immáron kereskedelmi forgalomban is kapható, így még többek számára biztosítja a lehetőséget a járás örömének újrafelfedezésére.

hirdetés

A Toyota megkezdte az új Welwalk WW-2000-es robot forgalmazását, amely rehabilitációs támogatást biztosít az agyvérzés következtében vagy más okból kifolyólag alsóvégtag-bénulást szenvedett egyének számára. Az új modell már megrendelhető, a kiszállítások a tervek szerint 2020 februárjában veszik kezdetüket. A Welwalk WW-2000 esetében tökéletesítették az elődmodell (Welwalk WW-1000) számos funkcióját, így a motoros tanulás elméletére épülő rehabilitációs támogató funkciókat, valamint a klinikai környezetben való, egyszerű felhasználhatóságot. Az új modell olyan funkciókkal egészült ki, amelyek a támogatási beállításokat valós időben jelenítik meg, így segítenek korrigálni a nem természetes járásmódot.

A robotot emellett egy olyan játékfunkcióval is felvértezték, amely segít a pácienseknek megőrizni a motivációjukat és folytatni a rehabilitációs folyamatot. Az új funkciók bevezetése a korábbi modellhez képest nagyobb mértékben tehermentesíti a terapeutát, ugyanakkor hatékonyabb járástréningben részesíti a pácienseket. Az előző modellt egészségügyi intézmények bérelhették, ám az ezektől kapott visszajelzések, illetve a piac elemzése alapján úgy döntöttek, hogy a Welwalk WW-2000 megvásárolható lesz, ami a remények szerint az eddiginél is jobb szolgáltatási minőséget biztosít majd. A robot a Motomachi üzemben készül majd és a tervek szerint évente 50 darabot adnak el egészségügyi intézményeknek.

A Welwalk projekt

A „szabad mobilitás és az önellátás öröme mindenkinek” célkitűzés szellemében a Toyota 2007 vége óta fejleszt rehabilitációs célú támogató robotokat a Fujita orvostudományi egyetemmel (Toyotake City, Aichi prefektúra) együttműködésben. A robotok gondozási környezetben történő, előzetes tesztelése, illetve az egészségügyi intézményekben folytatott klinikai kutatások 2011 óta zajlanak. A Welwalk WW-1000 2018-ban elnyerte a 8. Robot-díjat és a készüléket a mai napig mintegy 80 japán egészségügyi intézményben alkalmazták. A Toyota reményei szerint a Welwalk WW-2000 bevezetésével még több páciensnek adhatják vissza a „saját lábon járás örömét”, illetve részben tehermentesíthetik a terapeutákat.

A Welwalk WW-2000 nyújtó, hajlító és forgató mozgást végrehajtó, aktív berendezés. Az ára 23,5 millió yen (65 millió forint), ehhez jön a második évtől, a karbantartási szerződés, ami 50 ezer yen/hónap×60 hónap (130 ezer ft/hó). A termék főegysége tartalmazza a járópadot és a kijelzőt, a robotláb az alsóvégtag-bénulást szenvedett egyénekre rögzítve segíti a térd hajlítását, illetve nyújtását.

  • A pácienshez alkalmazkodó, szabályozható mértékű rásegítés
  • Az első lépéstől kezdve természetes járásmódot tesz lehetővé, és bizonyos szintű edzést biztosít, így tehermentesítve a terapeutát.
  • Automatikusan felismeri a nem természetes járásmódot
  • Számos érzékelő segítségével észleli a nem természetes járásmódot, lehetővé teszi a járás sikerességének vagy sikertelenségének valós idejű számszerűsítését. Automatikusan megjeleníti azokat a lehetséges beállítási módosításokat, amelyekkel jó eséllyel korrigálható a nem természetes járásmód.
  • Visszajelzés és játékfunkció segíti a páciensek motiválását
  • A berendezés a járástól és a lépésszámtól függően akusztikus, illetve - a kijelzőn keresztül - vizuális visszajelzést biztosít, míg a játékfunkció élvezetesebbé teszi a rehabilitációt, és ezzel fenntartja a páciens gyakorlásra vonatkozó motivációját.
  • Egyszerű használhatóság klinikai környezetben
  • Egyszerű szerkezet és funkciók: könnyű felszerelhetőség, központi érintésérzékeny vezérlőpanel
  • Fejlett adatkezelés: a járás státusza valós időben ellenőrizhető, a berendezés képes rögzíteni és visszajátszani az objektív mennyiségi adatokat.
(forrás: Toyota Central Europe - Hungary)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés