hirdetés
hirdetés

MediTech

Tökéletesen automatizált robotsebészt alkottak

A washingtoni orvosok találmánya emberi beavatkozás nélkül hajtott végre sikeres műtétet az eljárásba bevont sertéseken.

hirdetés

A STAR sebészi eljárást folytat egy sertés lágyszövetén (Forrás: Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovation)

A közelmúltban a robotok már a műtőkben is megjelentek, hogy emberek által irányított módon segítsék az operációk elvégzését. Az ilyen gépek alkalmazása a sebészetben számos potenciális előnnyel jár, mivel a hibaarány csökkentése mellett a hatékonyságot is fokozni lehet velük.

A teljesen önállóan operáló robotok kifejlesztése ugyanakkor már keményebb diónak bizonyult, és ez különösen igaz a lágyszöveteket érintő műtétek esetében, ahol a sebész ügyessége a szó szoros értelmében létfontosságú.

A washingtoni Országos Gyermekgyógyászati Központ kutatóinak – úgy látszik – most mégis sikerült olyan szerkezetet alkotniuk, amely az emberi sebészek folyamatos felügyelete és irányítása nélkül is képes lebonyolítani a műtéteket.

Az eredményeket szerdán publikálták a Science Translational Medicine folyóiratban.

A mai, robotokat használó sebészeti beavatkozások zöme nem teljes mértékben automatizált folyamat. Ugyan a műtétet a masina végzi el, ám a gép minden egyes lépését a sebész irányítja; mozdulatainak (és így általában az eljárásnak) a pontossága kizárólag az orvos rátermettségének a függvénye.

A kutatók célja az volt, hogy olyan berendezést fejlesszenek, amely bárminemű emberi segítség nélkül képes kivitelezni az intervenciókat. Az általuk létrehozott Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) nevű készülék tulajdonképpen egy könnyű súlyú robotkar, amelynek rendeltetése szerint egy, a végéhez csatlakoztatott varróeszközzel kell a műtőasztal fölé görnyednie.

Az eljárások előtt az orvosok előre beprogramozzák az eszközöket az egyes operációkhoz, vagyis megadják, mi lenne az ideális távolság a varratok között, ezeknek mennyire kell feszesnek lenniük, illetve hány öltést kell „keresztülvinni”a kifogástalan munka elvégzéséhez.

Bizonyos speciális, fluoreszkáló biomarkerekkel még a követendő útvonalat is kijelölik a robotoknak.

Készülékük leteszteléséhez sertések egyes bélszakaszainak összevarrását írták elő a készüléknek. Amint az az összehasonlításkor kiderült, a STAR gép általánosságban a hagyományos módszereknél akkurátusabb munkát végzett.

A STAR munka közben (Fotó: Axel Krieger)

Értekezésükben az orvosok arról számoltak be, hogy a műtétek 60%-a tökéletesen autonóm módon zajlott le. A maradék 40%-ban a sebészek végeztek bizonyos kiigazításokat az operáció során. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a korrekciók csupán kisebb volumenűek voltak, és az eszköz az esetek akár 100%-ában is önállóan működhet majd.

A szakemberek úgy vélik, hogy további kutatásokat követően a későbbiekben a készülékeket egy sebész felügyelete alatt rendszeresen használni lehet majd, amivel az életveszélyes komplikációk száma is csökkenthető lesz.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés