hirdetés
hirdetés

COVID19

Több magyar cég 3D-nyomtatott pajzsokat adományoz

Egyedülálló összefogás eredményeként, a magyar 3D-nyomtatás közösség elérhetővé teszi több hazai és nemzetközi fórumon is a nyomtatott pajzs specifikációját, biztosítva ezzel a védőfelszerelések gyártásához szükséges információkat, hogy bárki a világon kinyomtathassa azt. 

hirdetés

A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D-csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak. A magyar 3D-s nyomtatókat gyártó cég is beszállt ezekbe a folyamatokba, hogy a lehető leghamarabb a hazai orvosok és önkormányzatok segítségére siessen. A CraftUnique Kft. éppen ezért 3D-nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket – tenyér használata nélkül használható – adományoz több intézménynek.

Az összeszerelt arcvédő pajzs
Az összeszerelt arcvédő pajzs

A magyar vállalat hetek óta azon dolgozik, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudja felhasználni saját fejlesztésű 3D-nyomtatócsaládját és mérnökeinek szaktudását a COVID-19 elleni harcban. A CraftBotok FDM technológiájú (szálhúzáson alapuló) asztali 3D-nyomtatók, amelyek kiválóan alkalmasak az otthoni, az oktatásban való és akár az iparban is alkalmazott eszközök, prototípusok gyártására, de a nagyon speciális orvosi védőmaszkok előállítására nem. Cseh mintára azonban sikerült olyan védőeszközöket tervezni, majd nyomtatni, amelyek nagyban hozzájárulnak a koronavírus elleni küzdelemhez.

A CraftUnique által nyomtatott arcvédő pajzsok több területen is felhasználhatók. Az egészségügyi dolgozóknak, például a szemüveges orvosoknak ez az egyik legideálisabb védőfelszerelés, hiszen számukra a védőszemüveg viselete egyébként problémát okozna. Az önkormányzatoknál is nagy igény van erre az eszközre, hiszen a pajzsokat elsősorban szociális munkásoknak adják, akik az időseknek segítenek, például a bevásárlásban. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy a közterületesek, a patikusok és az idősek otthonában dolgozók számára is hatalmas segítséget nyújt az arcvédő.

Az arcvédő pajzs 3D nyomtatott alkatrésze
Az arcvédő pajzs 3D nyomtatott alkatrésze

Az eszköz nyomtatása körülbelül egy órát vesz igénybe. Nyomtatás után a 3D-nyomtatott alkatrészt összeszerelik a speciális, ellenálló, áttetsző műanyagból (PETG) készült tartozékokkal, melyeket a Makerspace Budapest és a fóti székhelyű Acryl World Kft. ajánlott fel a pajzsokhoz. A CraftUnique itt azonban nem állt meg, ugyanis olyan ajtónyitó eszközöket is nyomtattak, amelyek lehetővé teszik, hogy a tenyér érintése nélkül tudják kinyitni az ajtókat. Ezt különösen célszerű használni, hiszen minden a kilincshez hasonló, sokszor érintett felület a kórokozók egyik fő forrása lehet.

Ajtónyitó eszköz, a kép forrása: Materialise.com
Ajtónyitó eszköz, a kép forrása: Materialise.com

A vállalat az elmúlt néhány napban 350 db pajzsot nyomtatott, melyeket a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnek, illetve a Magyarországi Sürgősségi Ellátásért és Mentésért Alapítványnak adományoznak. Ezen kívül a szentgotthárdi, a répcelaki, a tamási, valamint a kőbányai önkormányzatot is ellátják a nyomtatott eszközökkel.

A cég hamarosan elérhetővé teszi több hazai és nemzetközi fórumon is a nyomtatott pajzs specifikációját, biztosítva ezzel a védőfelszerelések gyártásához szükséges információkat. A szükségletek alapján ezáltal helyileg is meg tudják majd oldani az eszköz nyomtatását, illetve eljuttatását azokhoz, akiknek szükségük van rá.

"Példaértékű, ahogy a magyar 3D-nyomtatás közösség összefogott, hogy orvosi védőeszközök átmeneti gyártásával segítse az egészségügyben dolgozók munkáját. A kezdeményezés az elmúlt egy hét alatt rengeteget haladt, más gyártó szakembereket is megihletett, és produktívabb technológiák is beszálltak a védőpajzsok gyártásába, amelyekből már több ezernyire érkezett igény a szervezőkhöz. " – írja a Freedee Printing Solutions Facebook oldalán. A nyomtatás országszerte zajlik, a "3D nyomtatás a koronavírus ellen!" közösséghez a Facebookon lehet csatlakozni. 

Kialakult egy végleges, orvosokkal egyeztetett, valóban hasznos, fülre is rátakaró, lézerrel, esetleg digitális kivágógéppel gyorsan gyártható SHIELD MASK, amelyhez a vektorok szintén mindenki számára elérhetők, egy felhőszerverről.

(forrás: CraftUnique)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés