hirdetés
hirdetés

Meditech

Testben lebomló eszközzel kezelnék az idegsérüléseket

A szerkezet lényege, hogy az orvosságokkal ellentétben nem kémiai úton fejti ki a gyógyhatását.

hirdetés

Amerikai mérnökök új bioelektronikus eszközt fejlesztettek ki a károsodott idegek helyreállításához. Az implantálható, biológiailag lebomló, vezeték nélküli szerkezet felgyorsítja az emberi szervezet néhány legnehezebben kezelhető sérülésének a meggyógyítását.

A Northwestern University anyagtudósai és -mérnökei a Washington University idegsebészeivel közösen dolgozták ki a módszert.

Az amerikai tízcentessel hasonló nagyságú (kb. 1,8 cm), ultravékony találmány a műtét után rendszeresen elektromos impulzusokat bocsát a sérült idegre. Két hét múlva az apró eszköz az emberi szervezetben nyom nélkül felszívódik.

Forrás: Northwestern University
Forrás: Northwestern University

A biológiailag lebomló elektronikus szerkezetek elsődleges előnye, hogy a hagyományos implantátumok utóhatásai nélkül tudják pontosan az érintett területre kifejteni a gyógyító erejüket.

„Ezek a mesterséges rendszerek programozható, adagolt formában nyújtanak aktív, terápiás funkciót [a szervezetben], majd pedig természetes módon, nyom nélkül eltűnnek a testben – fejtette ki John A. Rogers, a projekt egyik vezetője. – A kezelés ilyen irányú megközelítése a gyógyszereken és a kémián túlmutató opciók mérlegelését is lehetővé teszi” – tette hozzá a tudós.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés