hirdetés
hirdetés

BCI

Terápiás mérföldkő az USA-ban

Egy, az agyvérzés rehabilitációját célzó találmány lett az első, immár az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által is jóváhagyott agy-számítógép interfészre (brain-computer interface, avagy BCI) épülő rendszer.

hirdetés

Új, a stroke-ban szenvedő betegek csukló- és kézfunkcióinak javítását segítő eszköz forgalmazását engedélyezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA). Ami azt illeti, az IpsiHand az első agy-számítógép interfészre (BCI) épülő rendszer, amelynek értékesítését a tengerentúli hatóság jóváhagyta.

Az IpsiHandet három különálló elem, jelesül egy alkarra húzható, vezeték nélküli exoszkeleton, egy fejre húzható készülék és egy táblagép alkotja.

Forrás: Neurolutions
Forrás: Neurolutions

Jól ismert tény, hogy az agy mindkét oldala a test ellenkező oldalán irányítja a mozgást, így ha például egy stroke az agy jobb oldalán lévő motoros funkciókat károsítja, az a páciens testének baloldali mozgását érinti.

Egy 2008-as tanulmány mindazonáltal kimutatta, hogy fizikai tevékenység közben bizonyos mozgatásért felelős agyi jelek az aktivitással egyező (ipszilaterális) oldalon is felfedezhetők, csak éppen az erre a területre irányuló „ösztönzőerejük” önmagában nem elég a mobilizáláshoz. Ez azt jelenti, hogy bármennyire is épek, az agy ellentétes oldalán keletkezett sérülések esetén tulajdonképpen „tehetetlenek”.

Mint kiderült, az IpsiHand fejfedőjének nem invazív, elektroenkefalográfiás elektródái viszont egy táblagép közvetítésével a kézre húzott szerkezethez már közvetíteni tudják ezeket az ipszilaterális szignálokat, és így az eszköz a törekvéssel összhangban már képes megmozgatni a páciens végtagjait.

A stroke-ot elszenvedett betegek rehabilitációját esetlegesen megkönnyítő találmányt egyébként egy Neurolutions nevű cég fejlesztette ki, és a rendszer klinikai alkalmazása akár már 2021 második felében megkezdődhet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés