hirdetés
hirdetés

BCI

Tapintás lebénult végtagokkal

Egy ohiói tudóscsapat kitalálta, miként lehet egy új agy-számítógép interfésszel némely gerincvelő-sérülésben szenvedő páciens lebénult karjában visszaállítani a mozgás és a tapintás képességét.

hirdetés

Alapjaiban változtathatja meg egyes gerincvelő-sérülést (spinal cord injury, avagy SCI) szenvedett emberek életét az ohiói Battelle Memorial Institute munkatársainak új találmánya. A fejlesztés tulajdonképpen egy olyan agy-számítógép interfész (brain-computer interface, avagy BCI), amely közvetlenül a páciensek lebénult végtagjaiban tudja újra felébreszteni a mozgás és a tapintás képességét.

Ian Burkhart (Forrás: Battelle Memorial Institute)

A kutatók tanulmánya egy Ian Burkhart nevű férfi segítségével mutatja be a rendszert. Burkhart jobb karja tíz évvel ezelőtt bénult le egy baleset következtében. A tudósok első lépésben egy számítógépes chipet ültettek a férfi fejébe. Az új BCI először is az agyból összegyűjtötte a releváns adatokat, majd pedig egy algoritmus segítségével mozgással és érzékeléssel kapcsolatos információkra bontotta le őket. Mindez bebizonyította, hogy a tapintást érintő idegi jelek nem szűnnek meg az SCI-s betegek szervezetében, csak érzékelhetetlenül gyengék. Éppen ezért a szakemberek az algoritmussal felerősítették a szignálokat, és az alkarra helyezett elektródákon, valamint egy haptikus karszalag rezgésein keresztül Burkhart testébe visszairányították őket. A művelet eredményeként Burkhart a karja mozgatására, és a különböző felületek kitapintására is képessé vált. A kutatók következő célkitűzése, hogy a rendszert otthoni használatra is alkalmas méretűre kicsinyítsék.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Technology Org)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[253552] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés