hirdetés
hirdetés

MediTech

Szép mosolyok titka

A fogászati helyreállításokban használt alkatrészek hagyományosan a megmunkálóműhelyből a fogászati laboron keresztül érkeznek a fogorvoshoz. Az üzleti élet és a kereskedelem számos területén azonban a költségek növekednek, és a technológia alternatív megoldásokat kínál a hagyományos módszerek helyett. 

hirdetés

A Hollandiában, Amszterdam közelében székelő Cyrtina BV egy háromtengelyes szerszámgépeket használó, koronaillesztéseket és más egyszerű alkatrészeket előállító megmunkálóműhelyből fejlődött az összetettebb koronák és hidak szolgáltatójává, amelyek közvetlenül a fogorvosoknak szállíthatók, a fogtechnikusok közvetítése nélkül.

Mintegy négy évvel ezelőtt a Cyrtina kizárólag koronaillesztéseket állított elő – a korona- vagy hídfelépítmények vázszerkezetét –, amelyeket könnyedén el lehetett készíteni háromtengelyes szerszámgépeken. Azonban ahhoz, hogy hatékonyan állíthassanak elő összetett fogászati alkatrészeket, világossá vált, hogy tovább kell lépniük az öttengelyes szerszámgépekre. Miután megvizsgáltak több különböző modellt és gyártót, úgy tapasztalták, hogy a Haas kínálja a legjobb ár-érték arányt.

Erős, robusztus gépekre volt igény

A Cyrtina egy erős, robusztus berendezést keresett, amely akár napi 24 órában is képes fém alkatrészeket előállítani, és végül a 30 000 f/perc fordulatszámú orsóval rendelkező Haas VF-2 öttengelyes CNC megmunkálóközpontot választotta. 2011-ben a vállalat egy Haas OM2 irodai marógépet is vásárolt, elsődlegesen cirkónium-dioxid megmunkálásához, mivel ezt a szervetlen fémalapú anyagot gyakran alkalmazzák a modern fogászatban. Néhány hónappal később, 2012-ben egy második Haas OM2 berendezést is beszereztek.

Újabban gyakorta CNC megmunkálógépeken készülnek
Újabban gyakorta CNC megmunkálógépeken készülnek

Ezek után a fogtechnikusok, akik a teljes helyreállításokat jellemzően kézzel készítették porcelánból, elkezdték megfontolni, hogy beruháznak a szerszámgépekbe, és maguk állítják elő az illesztéseket. Tudták, hogy fejlődniük kell, és koronákat is elő kell állítaniuk. Így kifejlesztették és szabadalmaztatták a Primero nevű terméket: egy réteges koronát, amelyet a CAD/CAM rendszer hoz létre. A Primero szebb megjelenést biztosít, mint a hagyományos, egy darabból készült monolitikus elemek, ami népszerűvé teszi a betegek körében. A koronák nagyon pontosak és kaméleonhatással még esztétikusabbá teszik a megjelenést: mivel átlátszóak, ezért visszaverik a fényt a szomszédos fogakról. Azaz az illeszkedésük és a megjelenésük is kiváló.

Természetesen, ahogy ez számos iparágban megszokott, erős konkurenciával kell szembenézni Kínából. Például a koronák Hollandiában egyenként körülbelül 250 euróba kerülnek, míg a kínai koronák ára 160–200 euró. Ennek következményeként a holland piacon a koronák 40 százaléka Kínából származik. Azonban vannak hátrányaik is. A Cyrtina átfutási ideje négy nap, viszont Kínából ez inkább két vagy három hét. Másrészt a fogorvosok szeretik a következetességet; fő feladatuk a betegek ellátása, így egy jól illeszkedő, kifogástalan korona elengedhetetlen. Nem szeretnék, ha vissza kellene küldeniük egy koronát, ha az hibás. Ez több időt és egy újabb időpontot jelent a beteggel.

A hagyományos labor átalakul

A Cyrtina jelenleg termékeinek 30 százalékát közvetlenül a fogorvosoknak szállítja, és ez az arány gyorsan növekszik. Csak egy megmunkálóműhelyként kezdték, de mára egy megmunkálóműhely és egy koronákat előállító fogászati labor keresztezése lettek. A megmunkálóvállalatok laborokká alakulnak, a hagyományos laborok egyre inkább kiszorulnak a piacról. Két választásuk van: vagy megvásárolják a megmunkálócégek termékeit, és kiskereskedőkké válnak, vagy elvesztik a munkájukat.

A rendelések automatikusan haladnak át a munkafolyamatokon
A rendelések automatikusan haladnak át a munkafolyamatokon

A Cyrtina 150 réteges koronát képes előállítani egyetlen gyémántborítású vágóeszközkészlettel (a legnagyobb eszköz 3 mm átmérőjű) a Haas OM2 berendezésen. Habár a cirkónium-dioxid puha, rettentően koptatja a szerszámokat. Az itt készített koronák alapvetően két részből álló rendszerek: az alsó rész cirkónium, míg a külső réteg porcelán.

Marással megmunkálják az illesztést, és egy megmunkált tömbbe helyezik, ahol létrehozzák a csonkot. A csonk körül egy mart üreg van, amely a szintén a Cyrtinánál készített folyékony porcelánnal van feltöltve. A koronát ezután egy tömörítőrendszerbe helyezik, és összepréselik, mielőtt megszárítják, hogy kristályos szerkezetet hozzanak létre, amely majdnem olyan, mint a cukor. Ezután az OM2 használatával „zöld” formájúra marják, mielőtt a kemencébe kerülne. Ezek után pontosan ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint az edzett acél. Gyakorlatilag lehetetlen eltörni, és nagyon magas nyomásnak is képes ellenállni. Ezért is hívják kerámiaacélnak, és ezért értékesíthetik a koronákat ötéves jótállással.

Teljesen automatizált folyamat

A Cyrtina a folyamatot együttműködő számítógépes fogászatnak hívja – az üzleti és a gyártási funkciók majdnem minden része automatizált. A rendelések például digitálisan érkeznek. A fogorvos vagy egy szájüregi szkennelést, vagy egy lenyomatot küld, amelyet a Cyrtina ScanDesignCenter eszköze beolvas. A tervezési folyamat ezt követően elindulhat a vállalat saját fejlesztésű CAD rendszerén. Végül a modelleket egy 3D-s nyomtató hozza létre, és a tervek véglegesítését követően elindulhat a korona automatizált előállítása.

Egyenletes minőség és működés Haas gépeken
Egyenletes minőség és működés Haas gépeken

A rendelések automatikusan haladnak át a munkafolyamaton, amelybe beletartozik egy program a marási útvonal kiszámítására, amelyet a Delcam PowerMILL által a Haas VF2 gép számára készített CAM szoftverrel hoznak létre. Néhány gyártott alkatrészhez, például az indexelt tartókhoz, különböző szögben fúrt lyukak szükségesek, ami miatt 3+2 tengelyes megmunkálást használnak mind a három Haas gépen.

A Haas híres arról, hogy rendkívül megbízhatóan működő gépeket gyárt. A gép ára is nagyon fontos, mivel ez megjelenik a végtermék árában is. A pontosság terén 20 µm-es tűréssel kell dolgozni, ami egyáltalán nem jelent problémát a Haas gépek számára. Végeredményben a Haas gépek a specifikációk szerint gyártják le a termékeket, sohasem romlanak el, és ennek köszönhetően kiváló profitot érnek el. Ráadásul a gép könnyen kezelhető – két nap alatt meg lehet tanulni a használatát, akár kevés vagy egyáltalán semmilyen tapasztalattal is.

Nagyléptékű növekedésre számítanak

2016 végére a Cyrtina a holland piac legalább 10 százalékát szeretné uralni. A cél eléréséhez a vállalat nemrég aláírt egy szerződést egy befektetői csoporttal, amely részt fog venni a termékek értékesítésében, valamint egy új értékesítési struktúrát is kiépít. Nagyon fontosnak tartják a vállalaton belül az üzleti modell méretezhetőségét. 2016 végére a Benelux államokon túl Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és különösen Németországban is kívánnak terjeszkedni, hiszen a németek nagy összegeket költenek fogászati munkákra.

Továbbra is a Haast képzelik el szerszámgép-beszállítóként, és fokozatosan lecserélik a régebbi háromtengelyes gépeket Haas OM2 modellekre, hogy egyenletes minőséget és működést tudjanak elérni. A hagyományosan a fogtechnikusok által kézzel készített porcelánillesztések napjai meg vannak számlálva. A jövő a fogpótlások automatizált megmunkálása. A költségek csökkenni fognak, és a helyreállítások sokkal több ember számára lesznek elérhetők.

(forrás: Haas CNC)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[140819] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés