hirdetés
hirdetés

Kutatás

Reménysugár a kokainfüggőség leküzdésére

Svájci kutatók az áram és a kémia kombinált használatával igyekeznek enyhíteni a kísérleti egerek kábítószer-addikcióján.

hirdetés

2013-ban egy amerikai kutatócsoport kísérletében sikeresen mérsékelni tudta a vizsgálatban részt vevő, kokainfüggő patkányok kábítószer-függőségét. A kísérlet lényege az volt, hogy az állatok agysejtjeinek megváltoztatása után lézersugarat bocsátottak a rágcsálók agyának prefrontális kérgébe, és bár bizonyos eredményeket fel tudtak mutatni, az eljárást nem lehetett még embereken alkalmazni.

Időközben más tudósok más módszerekkel is megpróbálták aktiválni az említett agysejteket. Ilyen volt a transzkraniális mágneses stimuláció, melynek során a koponyán keresztül mágneses impulzusokat küldtek az agyba, illetve a mély agyi stimuláció, ahol elektródákat ültettek a páciensek idegrendszerének központi szervébe. Az általános cél tehát a drog által módosított agysejtek viselkedésének megváltoztatása volt, ám igazi áttörést mégsem értek el a kutatók.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

A Popular Science beszámolója alapján új reménysugarat jelenthet egy svájci kutatócsoport legutóbbi, mély agyi stimulációs módszere, amely a kísérleti egerek agyában - a lézeres csapatéval egyezően - a prefrontális kérget célozta meg, és a hírek szerint akár komoly áttörést is jelenthet a kábítószerek elleni küzdelemben.

Ez úgy lehetséges, hogy az egerekbe olyan vegyi anyagot fecskendeztek, amely gátolja az agynak a dopaminnal (többek között a függőség kialakulásában szerepet játszó neurotranszmitter) történő interakcióját.

Vajon a kombinált terápia jelenti a jövőt? A svájci neurológusok február 6-án publikálták tanulmányukat a Science nevű folyóiratban.

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[163516] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés