hirdetés
hirdetés

Meditech

Remény a látásra

Kínai tudósok kidolgoztak egy technikát, amelynek segítségével az általuk kezelt vak rágcsálók látni kezdtek.

hirdetés

A sanghaji Fudan Egyetem és a Kínai Technológiai és Tudományos Egyetem munkatársai összefogtak, hogy megvizsgálják, milyen lehetőségeket rejt az arany és a titán a vakság kezelésében.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányuk alapján a csapat az általuk kikísérletezett technológiával világtalan egerek látását (legalábbis részben) sikeresen visszaállították. A tudósok a rágcsálók megkárosodott fotoreceptorait (a fényt érzékelő struktúrák) titán-dioxid és arany nanodrótokból létre hozott mesterséges példányokra cserélték. A műreceptorok teszteléséhez először az egereket genetikailag módosították, hogy elősegítsék a természetes receptoraik leépülését.

Forrás: 123rf

A fém receptorokat csak ezután ültették be a kísérleti egyedekbe, és megfigyelték, hogy az állatok a zöld, a kék, illetve az ultraibolya fényekre reagálni kezdtek.

A pupilláik kitágultak, ami szintén megerősítette, hogy az új fotoreceptorok működnek. Az implantátumokat nyolc hétig hagyták az egerekben, és semmilyen mellékhatásra vagy sérülésre utaló jelet nem tapasztaltak.

Ami azt illeti, nem volt könnyű kideríteni, hogy mit és mennyire világosan látnak az egerek. Az új fotoreceptorok nem állították vissza a teljes színlátást sem.

Bár sok világtalan ember ezzel a kis hiányossággal is ki tudna békülni, mégis jelzés a csapat számára, hogy a tökéletes eredmény eléréséhez még sok munkára lesz szükség.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés