hirdetés
hirdetés

Innovációk az egészségügyben

Radikális változások 3D-nyomtatással

Az orvosi eszközök 3D-nyomtatása, a szövetek és szervek bionyomtatása néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, napjainkra azonban a folyamatos kutatómunka eredményeként valósággá vált. 

hirdetés

Az orvosi 3D-s nyomtatás legtöbbet emlegetett végső célja emberi szervek létrehozása, ez azonban csak egy a számos lehetséges alkalmazási terület közül. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az additív előállítási eljárás egészségügyi ellátásban történő alkalmazhatósága folyamatosan bővül, ami radikális változást hoz a mindennapjainkba. A felhasználási területek sokfélesége és az ezeken támasztott egyedi követelmények igen eltérő technológiákat, precizitást és alapanyagokat igényelnek, amelyek megfelelő megválasztása komoly szakmai tudást feltételez.

Előre begyakorolható műtét

A 3D-nyomtatás lehetőséget kínál a személyre szabott egészségügyi segédeszközök gyors elkészítésére, ezzel megkönnyíti az orvosok mindennapi munkáját, és elősegíti a páciensek felépülését. A beteg MR/CT felvételei alapján létrehozott 3D-nyomtatott anatómiai modellek segítségével az orvosok előre begyakorolhatják a műtétet, láthatják, milyen nehézségekkel találkozhatnak a beavatkozás közben. Kutatások igazolják, hogy egyes gerincműtétek idejét 30 százalékkal csökkentik a 3D-nyomtatott segédeszközök, amelyek gyártása során az alapanyaggal szemben általában nincs speciális követelmény. A műtét közben alkalmazott, beültetett vagy legalábbis a pácienssel kontaktusba kerülő eszközök esetén kiemelt fontosságú a megfelelő biokompatibilitású alapanyag megválasztása, amely lehetővé teszi a folyamatos bőrrel, szövettel vagy akár vérrel való érintkezést is.

Szemészet, fogászat egyéni igényekre

A személyreszabhatóság a viselhető kiegészítők területén is egyre erőteljesebben hódít, aminek eredményeként például napjainkra számos szemüveggyártó kínál testre szabott – az egyén fejformájához tökéletesen illeszkedő, kényelmes és divatos – 3D-nyomtatott szemüvegkeretet. A belga székhelyű Luxexcel által kifejlesztett, személyre igazított 3D-nyomtatott szemüveglencse egyenesen forradalmasíthatja a szemüveggyártást, hiszen minden utólagos csiszolás nélkül, az egyéni igényeknek megfelelően készíthetők akár bi-, tri- vagy quadrifokális lencsék.

Láthatatlan fogszabályozó (forrás: X-Plast)
Láthatatlan fogszabályozó (forrás: X-Plast)

A rétegről rétegre építkező nyomtatási technológiák elterjedése a fogászatban megállíthatatlan, és a szájsebészeti beavatkozások szerteágazó területein is egyre nagyobb teret nyer. Napjainkban a digitális fogászat egyik legnagyobb áttörése a „láthatatlan” fogszabályozó. A kimondottan az ideális fogsor elérését segítő segédeszközök céljaira kifejlesztett alapanyag segítségével képesek leszünk közvetlenül 3D-nyomtatással előállítani az egyedi fogszabályozót. Az új alapanyagok mindamellett, hogy költséghatékonyak, az emberi szervezetben történő folyamatos használat esetén is biztonságosan alkalmazhatók.

Nyomtatott bőrszövet

A bionyomtatás területén jelentős áttörést ért el az Universidad Carlos III de Madrid kutatócsoportja, amelynek tagjai 2016-ban sikeresen transzplantáltak 3D-nyomtatott bőrszövetet egy élő egérre. Az eljárás során a megfelelő sejtek polimerbe vagy gélbe ágyazásával a csoport képes volt élő szövet additív előállítására. Céljuk a bőrszövet-transzplantációk, valamint az in vitro kutatások elősegítése a mesterségesen előállított bőrszövettel. A kutatás következő állomása az emberi transzplantációkra alkalmas, kevésbé összetett szervek (például vese, máj) és szövetek nyomtatása, amire várhatóan 5-10 éven belül kerülhet sor.

Alapos kutatómunka eredményeként a 3D-nyomtatás kiváló megoldásokat és lehetőségeket kínál az egészségügy számára. A működő szervek nyomtatásáig hosszú út áll még előttünk. A közvetlen gyártási módszer megfelelő alkalmazása az egészségügyi intézetek és a gyógyszergyártók számára komoly kihívást jelent. A jövő feladatai közé tartozik azon szabványok, szabályozások megalkotása, amelyek az új tervezési és gyártási technológiák sajátosságaira is fel vannak készítve.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés